A. Kl. | 5. 1. 2022, 15:00

Skrivnostno življenje Ghislaine Maxwell, sokrive Epsteinovih nizkotnih zločinov

Profimedia

"Ne moremo razumeti, kaj se je zgodilo z Jeffreyjem Epsteinom, brez da bi razumeli njeno razmerje z očetom. Ghislaine se je naučila služiti svojemu očetu in nato še drugi pošasti - to je počela vse svoje življenje."

Ghislaine Maxwell je bila ljubljenka londonske in newyorške družbene smetane, zdaj pa je za zapahi zaradi zvodništva in trgovine z mladoletnimi dekleti.

Preberite še: Ghislaine Maxwell ni stopila na prostor za priče

Rodila se je na božični dan leta 1961, le tri dni kasneje pa se je avto, v katerem je bil njen 15-letni brat Michael, zaletel v kamion na cesti v Oxfordshireu, zaradi česar je fant naslednjih sedem let preživel v komi. Nesreča je usodno zaznamovala družino Maxwell in vzgojo male Ghislaine, ki je, čeprav je bila potomka bogatašev - njen oče je bil založniški mogotec Robert Maxwell - trpela hudo pomanjkanje ljubezni.

Kot je kasneje v knjigi spominov priznala njena mama Betty, sta deklici starša, skrušena po nesreči starejšega sina, "namenila komaj kak pogled". Že kot malčica naj bi Ghislaine trpela za anoreksijo, ko sta se starša na točki, ko je materi kot triletnica dahnila "Mami, tudi jaz obstajam" zavedela, da imata še hčer, pa sta šla v drugo skrajnost: začela sta jo zasipati s pozornostjo in nežnostjo.

Čeprav tudi njej niso bili prihranjeni nasilni izbruhi očeta, ki se je znašal nad vsemi od svojih devetih otrok, je kmalu postala njegova ljubljenka, in je bila, kot je kasneje zapisala Betty, tudi edina izmed njih "razvajena".

Pred dnevi je sodišče v New Yorku Ghislaine Maxwell obsodilo resnično hudih zločinov - pomagala naj bi iskati in prodajati dekleta pedofilskemu finančnemu mogotcu Jeffreyu Epsteinu. Iz tega razloga so se mnogi začeli spraševati, od kod izvirajo njena nagnjenja in se ozrli na sam začetek, v njeno problematično otroštvo.

Profimedia

Pri tem pa so, kot piše BBC-jev novinar Jon Kelly, trčili ob zahtevno oviro, saj je, čeprav je Ghislaine Maxwell večino življenja živela vsaj na videz zelo javno, o njej težko izbrskati veliko podrobnosti.

Odraščala je v dvorcu Headington Hill, velikanskem poslopju, zgrajenem v italijanskem slogu, nedaleč od Oxforda, ki ga je njen bogati oče najemal za minimalno vsoto. Tam so se odvijale razkošne zabave, na katerih so Maxwellovi gostili politike, slavne osebnosti in medijske vplivneže.

Profimedia

V resnici pa je bil dvorec, kot piše Kelly, kraj hude čustvene revščine, saj je Maxwell, sicer tudi neizprosen poslovnež, veljal za očeta, ki se je pri vzgoji posluževal drakonskih ukrepov, svoje otroke pa je zlorabljal tako telesno kot čustveno.

Njegovo ozadje je bilo vse prej kot premožno: odraščal je v skrajni revščini v judovskem naselju na Češkoslovaškem - večina njegove družine je umrla v holokavstu -, nato pa se proslavil kot junak v britanski vojski, postal akademski založniški mogotec, poslanec laburistov in celo lastnik tabloida Daily Mirror.

Tako kot v poslu je bil neizprosen doma: otroke je zasliševal tako o geopolitičnih vprašanjih kot o njihovih načrtih za prihodnost, če z odgovori ni bil zadovoljen, pa jih je spravil v solze. "Tepel nas je s pasom - tako dekleta kot fante," se je v pogovorih z biografom Johnom Prestonom, avtorjem knjige Fall, spominjal Maxwellov sin Ian.

In tudi njegova ljubljenka ni bila izvzeta iz vsega tega, a se, za razliko od nekaterih bratov in sester, ni umikala ali upirala, vedno je želela očetu ustreči. Za revijo Tatler je leta 2000 izjavila celo, da je bil Robert "navdihujoč" starš.

Profimedia

Maxwell starejši - o vzajemni naklonjenosti priča tudi dejstvo, da je svojo jahto imenoval Lady Ghislaine - je imel za najmlajšo hčer velike načrte, bojda jo je želel poročiti s takrat izjemno zaželenim samcem, zdaj že pokojnim Johnom F. Kennedyjem mlajšim.

Izobraževala se je na prestižnih kolidžu Marlborough in univerzi Oxford, kjer je študirala moderno zgodovino in jezike. Kot znajo povedati njeni sodobniki, je že takrat kazala veliko željo po vplivu in denarju. V tistem času je na neki zabavi bojda želela omrežiti tudi sedanjega britanskega premierja Borisa Johnsona, se spominja njegova sestra Rachel.

Po diplomi jo je oče zaposlil kot direktorico nogometnega kluba v njegovi lasti Oxford United, z njegovo pomočjo je ustanovila tudi podjetje za poslovna darila. A kljub temu se je na rumenih straneh časopisov še vedno pojavljala kot "salonska levinja", ne pa poslovna ženska.

Začela se je sestajati z italijanskim aristokratom grofom Gianfrancom Cicogno in ustanovila zasebni klub za ženske, o katerem pa se nekdanje članice spominjajo, da se je zdel bolj kot pretveza za spoznavanje vplivnih moških.

Profimedia

Ko je njen oče januarja 1991 kupil obubožani časnik New York Daily News, se je kot njegova podanica znašla na Manhattnu in tako vstopila na tamkajšnje družabno prizorišče. A še istega leta se je njen svet sesul: oče je skrivnostno izginil s palube Lady Ghislaine blizu Kanarskih otokov, njegovo truplo so kasneje našli v morju.

Po očetovi smrti je bila njegova ljubljenka neutolažljiva, a kmalu so sledili novi zapleti: izkazalo se je, da je njen oče s finančno prevaro ogrozil pokojninski sklad zaposlenih skupine Mirror in družina je morala poravnati velikanske dolgove. V povezavi s tem sta bila njena brata Ian and Kevin obtožena in aretirana.

Ghislaine Maxwell pa je vztrajala pri tem, da njen oče ni bil prevarant, začela je razvijati tudi teorije zarote, da so ga umorili. Ker v Londonu ni bila več zaželena, si je kupila enosmerno karto za New York - tja je odletela v svojem razkošnem slogu, s Concordom.

Kmalu je postala ugledna osebnost na manhattanskem družbenem prizorišču, ki so jo fotografirali z veljaki, kot so Bill Clinton, Donald Trump in celo Janez Pavel II. Zaradi "nobel" britanskega naglasa in prijateljstva s kronanimi glavami, zdaj razvpitim princem Andrewom - na spodnji fotografiji v družbi supermodela Heidi Klum na zabavi z rdečo nitjo "pocestnice in zvodniki" -, je veljala za še bolj eksotično in privlačno.

Profimedia

Kljub temu, da ji je pripadlo "borih" 80.000 funtov na leto iz skrbniškega sklada njenega očeta, je še naprej živela na veliki nogi in v elitnem stanovanju na Manhattnu.

Leta kasneje se je izkazalo, da ga je financiral njen partner Jeffrey Epstein, ki so ga zaradi nadlegovanja mladoletnice prvič aretirali že leta 2008, leta 2019 pa se je nabral kup obtožb, zaradi katerih je spet pristal za zapahi in mesec kasneje domnevno storil samomor. Preiskovalci so zato fokus preiskave usmerili na Maxwell.

Tako kot njen oče je bil Epstein izjemno bogat mož, a skromnega ozadja, prihajal je iz delavske soseske v Brooklynu. Tudi končal je podobno kot Maxwell: z uničenim ugledom in (navideznim) samomorom v neobičajnih okoliščinah. Poleg bridkega konca ju druži še to, da sta ubežala pravi kazni za svoje zločine, hkrati pa je Epsteinu Ghislaine služila kot grešni kozel.

Partnerstvo Ghislaine Maxwell in Jeffreyja Epsteina je bilo obojestransko donosno: ona ga je predstavila svojim bogatim in vplivnim prijateljem, on pa je imel sredstva, da je financiral razkošno življenje, kakršnega je bila vajena od malih nog.

Profimedia

Še danes ni čisto jasno, kdaj se je njuna naveza začela, kako dolgo je trajala in kakšna točno je sploh bila, a jasno je, da Maxwell ni mogla vzdrževati takšnega življenjskega sloga s plačo nepremičninske posrednice, dela, ki ga je opravljala po prihodu v New York. Sodni dokazi pričajo, da naj bi imela intimno razmerje vsaj v sredini 90. let.

Po letu 2000 je bila že v razmerju z drugim poslovnežem, Tedom Waittom, a je, kot kaže, še naprej delala za Epsteina in sta si ostala blizu. Njegovi nekdanji zaposleni so jo opisali kot vodjo rezidence v Palm Beachu, ki je nadzirala tako rekoč vse vidike njegovega (poslovnega) življenja.

Sarah Ransome, ena od Epsteinovih žrtev, je za BBC povedala. "Ghislaine je dekleta nadzirala. Bila je tista, ki jih je postrojila. Vedela je, kaj je Jeffreyju všeč ... to je bil njun skupni projekt."

V mesecih po Epsteinovi smrti se je Maxwell ugreznila v zemljo, mediji so ugibali, kje bi lahko bila. Slika iz Los Angelesa izpred lokala s hitro prehrano se je znašla na naslovnicah po svem svetu.

Profimedia

Julija 2020 so jo aretirali v njenem od sveta odmaknjenem razkošnem domovanju v državi New Hampshire. Nekaj mesecev kasneje je presenetila novica, da se je poročila s tehnološkim mogotcem Scottom Borgersonom, čeprav ta zdaj osramočen pravi, da njuna zveza nikoli ni bila prav resna.

Preberite še: Iskano ljubico in zvodnico Jeffreyja Epsteina Ghislaine Maxwell končno našli in aretirali

Končala je v zaporniški celici z betonsko posteljo v Brooklynu, veliki 1,8 krat 2,7 metra, celo znotraj te so ji po besedah njenega brata Iana omejili gibanje.

Kot so sklenili pri BBC-ju, precej neslavna usoda za žensko, ki je življenje preživela v izjemnem materialnem bogastvu. A še vedno ostaja vprašanje, kaj jo je vodilo k tem nizkotnim dejanjem - je bil to res le denar ali so bili na delu globlji duševni vzvodi?

Novinar John Sweeney razmišlja: "Ne moremo razumeti, kaj se je zgodilo z Jeffreyjem Epsteinom, brez da bi razumeli njeno razmerje z očetom. Ghislaine se je naučila služiti svojemu očetu in nato še drugi pošasti - to je počela vse svoje življenje."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.