5. 12. 2021, 22:03

Žižek napoveduje: "Potrebujemo še večje krize in še večje šoke, da se bomo zbudili!"

Profimedia

Kulturni filozof in akademski zvezdnik Slavoj Žižek, je v kolumni za Russia Today spregovoril o posledicah širjenja koronavirusa, o novem sevu omikron, o motivih nasprotnikov cepljenja in tudi o tem, da je pred nami nova bitka, v kateri pa na drugi strani ne bo več neoliberalnega kapitalizma, ampak nekaj povsem drugega.

Že pred letom dni je Slavoj Žižek, podobno kot tudi nekateri drugi svetovno znani filozofi, razkril malce drugačno plat te globalne zdravstvene krize. Tako je decembra lani Žižek že namignil, da bo uspeh soočanja s pandemijo »ultimativno odvisen od osnovne drže do človeškega življenja.«

Prav zato je bil Žižek že takrat prepričan, da je ta kriza bolj kot to, da je spremenila svet, v ospredje postavila probleme, ki so doslej tleli pod površino – ekstremna neenakost, udobje digitalizacije našega vsakdana in institucionalno zanemarjanje okolja.

Kot je bilo takrat zapisano v tujih medijih, Žižek ugotavlja, da je pandemija resda razkrila uničujoče posledice kapitalizma, a je obenem ponudila priložnost za reorganizacijo globalne ekonomije, da ta ne več prepuščena na milost in nemilost tržnim mehanizmom.

Kje smo in kam gremo?

Leto kasneje se Žižek v zapisu v Russia Today spominja, kako je na začetku pandemije pisal, da bo bolezen kapitalizmu zadala smrtni udarec in da je to signal, da tako kot do zdaj, ne moremo več nadaljevati. »Kapitalizem se je v zadnjih letih tako spremenil, da ga nekateri imenujejo korporativni neofevdalizem. Pandemija je temu novemu korporativnemu redu dala nov zagon, saj so fevdalci, kot sta Bill Gates in Marc Zuckerberg, vse nas le še bolj nadzorovali,« pove Žižek.

Svoje razmišljanje tokrat Žižek zaključuje precej pesimistično. Pravi namreč, da očitno potrebujemo še večje krize in še večje šoke, da se bomo zbudili. »Neoliberalni kapitalizem že umira, prihajajoča bitka pa ne bo več med neoliberalizmom in med tem, kar je na drugi strani, pač pa med korporativnim neofevdalizmom, ki obljublja zaščitne mehurčke pred grožnjami in mehurčke, v katerih lahko sanjamo, kot je Zuckerbergova Meta, in med grobim prebujenjem, ki nas bo prisililo v izumljanje novih oblik solidarnosti.«

Kaj pa pravi o nasprotnikih cepljenja

Kot povzemajo na N1, Žižek meni, da si nasprotniki cepljenja na nek način želijo, da se pandemija nadaljuje, saj da gre pri tem za perverzne užitke v odrekanju običajnim užitkom. »Če je tako, se postavlja vprašanje, zakaj si nasprotniki celjenja želijo, da pandemija traja? Ideja, da nasprotujejo ukrepom, ker ti posegajo v njihovo svobodo, je sicer resnična, ni pa zadostna. In tukaj ne moremo spregledati njihovega perverznega uživanja v odrekanju običajnim užitkom, prav tako ne smemo podcenjevati skritega zadovoljstva, užitka, ki ga prinaša pasivno življenje, občutek depresije in apatije,« piše Žižek.

Viri: N1, Russia Today, Al Jazeera, Berlin Zeitung

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec