25. 9. 2021, 08:32 | Vir: STA

Zlata pentlja za vse mlade junake, ki se pogumno spopadajo z rakom

profimedia

Na september kot mesec ozaveščanja o raku pri otrocih opozarja zlata barva, tako zlate pentlje, kampanje na spletu v zlatem in z zlato barvo osvetljene zgradbe. Pobudi za večjo ozaveščenost o raku pri otrocih se že drugo leto pridružuje Cankarjev dom v Ljubljani. Njegovo pročelje iz belega marmorja bo od danes do 30. septembra sijalo v zlati barvi.

Današnji otvoritveni koncert zlatega abonmaja Cankarjevega doma v sezoni 2021/22, ko bo v Gallusovi dvorani nastopila Mlada nemška filharmonija, sovpada z začetkom kampanje, so zapisali v Cankarjevem domu. Koncertne liste bodo zato opremili z zlatimi pentljami in tako ozaveščali o tej hudi bolezni. Obiskovalce bodo pozvali, naj si zlato pentljo ta dan pripnejo tudi sami.

"Pripnimo si jo za vse junake: otroke in mladostnike, ki se pogumno spopadajo z rakom, za vse, ki so ga premagali, za družine, ki pogumno živijo naprej, čeprav so zaradi te bolezni izgubile otroka, ter za zdravstveno osebje in prostovoljce, ki svoj poklic in čas namenjajo zdravljenju otroškega raka," so pozvali.

V Sloveniji vsako leto približno 80 otrok in mladostnikov zboli za rakavo boleznijo, pri čemer jih približno 20 odstotkov izgubi boj z boleznijo. Rak je tako še vedno tretji najpogostejši vzrok smrti pri mlajših od 15 let.

Čeprav se s pomočjo medicine iz leta v leto povečuje odstotek otrok, ki zmagajo v bitki z rakom, pa se povečuje skupno število tistih, ki zbolijo. Najpogostejša med rakavimi obolenji otrok je levkemija, ki predstavlja kar 30 odstotkov vseh rakov pri otrocih, so ob začetku meseca ozaveščanja o raku pri otrocih zapisali v Društvu Junaki 3. nadstropja, društvu staršev otrok, zdravljenih na hemato-onkološkem oddelku pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

V okviru meseca ozaveščanja o raku pri otrocih je društvo organiziralo več dogodkov. Že 1. septembra je tako potekal Emin pohod od Škofje Loke do Ljubljane.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord