17. 10. 2023, 16:00

Zlati obesek nove zdravstvene ministrice nosi veliko simbolike: kaj sporoča?

Žiga Živulovič jr./Bobo

Ste ga opazili? Nosila ga je tako ob zaprisegi kot tudi ob primopredaji poslov.

Slovenija je po odstopu prejšnjega ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana končno dobila novo zdravstveno ministrico. To je postala Valentina Prevolnik Rupel, zdravstveni resor pa je do njenega imenovanja začasno vodil kar sam premier Robert Golob.

Smeh in dobra volja

Premier je ob primopredaji poslov izrazil prepričanje, da bodo imeli od nove ekipe na ministrstvu za zdravje vsi prebivalci Slovenije in pacienti takojšnje in konkretne koristi. Na področju zdravstva je napovedal nove pristope - majhne, a konkretne korake. Prevolnik Ruplova je bila ob uradnem prevzemu funkcije videti zelo nasmejana. Za to priložnost je oblekla črn hlačni kostim, ki ga je kombinirala z bluzo v najbolj jesenski od vseh jesenskih barv - rdeči

Žiga Živulovič jr./Bobo
Prevolnik Ruplova se je premierju še enkrat zahvalila za priložnost in poudarila, da bo v času vodenja zdravstvenega resorja skušala delati najboljše, kar se da.

Prevolnik Ruplova se je premierju še enkrat zahvalila za priložnost in poudarila, da bo v času vodenja zdravstvenega resorja skušala delati najboljše, kar se da.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Tisti, ki so pozorno spremljali njeno garderobo, so opazili, da je nova zdravstvena ministrica tako na primopredaji kot tudi prej na zaprisegi v DZ okrog vratu nosila zelo zanimiv kos nakita. Govorimo o zlati verižici z barvitim obeskom v obliki cveta.

Navdušenje nad egipčansko kulturo?

Gre za nakit priljubljene avstrijske znamke. Ta ima trgovino tudi v slovenski prestolnici, njihovi sofisticirani kosi so znani po vsem svetu, navdih za svoje kolekcije pa običajno črpajo pri nesmrtnih stvaritvah slikarjev, kot so Vincent van Gogh, Gustav Klimt, Claude Monet in Alfons Mucha.

Medtem ima ideja za kolekcijo Tutanchamun, iz katere izhaja verižica Prevolnik Ruplove, svoje ozadje v egipčanski kulturi in bogati egipčanski zgodovini, navajajo Slovenske novice. Ta slavi ženstvenost, veličino in starodavno lepoto, za verižico pa je, kot smo preverili, potrebno odšteti 630 evrov.

Freywille.com

Posebej v oko pade simbol v središču obeska - modri lotosov cvet, ki je bil v Egiptu najbolj sveta rastlina, cenjena nad vsemi drugimi. Modri lotos Nila je simbol ponovnega rojstva, večnosti in duhovnega razsvetljenja,  njegove cvetove so našli raztresene po mumijah, omenja pa ga tudi Homer v Odiseji.

Ker gre za rastlino, katere cvet se odpre zjutraj in ponoči zapre, je stare Egipčane spominjal na dnevni cikel, v središču katerega je bog sonca (Ra). Ta po njihovih interpretacijah ljudem prinaša svitanje in mrak, ko zaide.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord