25. 5. 2008, 15:50 | Vir: Playboy

Zlato, tekoče sonce s Karibov

Uroš Potočnik, Bor Dobrin

Rum, seveda. Latino, marenque, ritmi salse pod palmami na peščeni plaži, ob katero se zlivajo smaragdni valovi toplega morja. Pozibavanje silhuet eksotičnih lepotic ploskih popkov in čvrstih telesc, ki jim tolkala obetajoče premetavajo sladke boke. Lahen vetrc, bambusovi stoli, senčniki in točilni pult, prekrit s tropskim sadjem. Kozarec ruma in cigara.

To je obvladal že dobri stari Hemingway in užitkarjenje nikakor ni iz mode. Tudi druga slavna imena so se znala pokloniti nektarju karibskega otočja. Ko so Georgea B. Shawa na večernem sprejemu vprašali, kako naj mu postrežejo čaj, z rumom ali brez, je strumno odvrnil: »Običajno ga pijem z rumom, toda brez čaja.«

Poglavitni krivec za rojstvo ruma je bil Kolumbov Krištof, ki je z Madeire v Novi svet pritovoril prve sadike sladkornega trsa.

»Z utrujenimi zamahi ploskih mačet so ožuljene roke plantažnih garačev podirale zrela stebla sladkornega trsa obeh vrst, tiste, ki dozori v škrlatno vijoličastem nadihu, in druge, svetlo zelenkaste. Mule, mezgi in voli so spotoma, prežvekujoč sabljasto listje trsov, vlačili težke, zajetne snope do mlinov.

V mlinu je osel zavezanih oči potrpežljivo capljal v krogu okoli drobilca in ga neutrudno poganjal od zore do mraka. Polgole, razcapane postave delavcev, pokritih z razpadajočimi slamniki, so trudoma tlačile nove snope sočnega trsja med kolesa mlinske preše. Gosti iztisnjeni sok je nepretrgano mezel iz lijakastega odtoka in privabljal čebele, ose in drug sladkosnedi mrčes, pa tudi male gole rjavokožne otročaje, ki so kljub sitnobam insektov in večnemu preganjanju odraslih vneto pomakali prste v sladko tekočino in sijočih oči slastno oblizovali prstke.«

Nekako tako je skušal bralcu pričarati svet davnih časov E. F. Löhndorff v svojem delu Old Jamaican Rum. Iz strjenega gostega soka melase so izgotavljali lesketajoče se stožce rjavega sladkorja, iz preostanka pa se je rojeval destiliran mladi rum, ki je v hrastovih sodih dozoreval v vso svojo polno opojno aromo.

Takoj ko se je rodil rum, so se rodili tudi prvi koktajli. Ste že slišali za Bimbo? Rum z rumom in še več ruma, nekaj sladkorja, čim manj tako ali tako škodljive vode in ščepec muškata, vse skupaj pa je bilo treba potresti še z nekaj smodniškega prahu – in to je to! Drugačno specialiteto je obetal čudaški zvarek, ki si ga dobil, če si zahteval Tarantelin sok. Namešali so ti žganja iz sladkornega trsa z drobno zrezanim sadjem, kakršno je bilo pač pri roki, in v vse skupaj dodali krepko porcijo prežvečenih zelenih listov tobaka. Smrdeča in ogabna mešanica je veljala za izredno cenjeno poslastico.

Zlato tekoče sonce s Karibov pravzaprav dolguje ime svojemu učinku. Rumbustion in rumbullion sta besedici, ki v angleščini označujeta splošen kraval, hrup in kaos, skratka direndaj. Razumljivo je, kako zlahka in pripravno jih je bilo skrajšati v enostavni: rum.

Kadar so mornariške posadke na Tortugi in v drugih pristaniških gnezdih karibskega arhipelaga proslavljale uspehe, je bilo vsesplošne zmede na pretek. Fantje so zagnano veseljačili. Navadno so v mestnih beznicah pokupili vse, kar se je dalo spiti in je zaleglo veselja željni duši morskega volka.

Na vsakem otoku so mojstri spravljali na svet svoj, kajpak povsod in zmeraj najboljši šnopček rumove sorte.

V Puerto Ricu, Haitiju in na Kubi so se in se še zmeraj ponašajo z belimi vrstami, medtem ko Jamajčani in fantje iz Gvajane ter z Barbadosa prisegajo na temni rum. Če sorti pomešamo, dobimo odličen zlati rum.

Pijača se je krepko zasidrala v mornariških srcih in že od začetka 17. stoletja je na daljšo plovbo komajda izplula kakšna ladja, ne da bi bila v podpalubju shranjena primerna popotna zaloga karibskega nektarja. Vsakomur med posadko je pripadal dnevni odmerek. Kako pomembno vlogo je igral rum v življenju pomorščaka, je bržkone razvidno iz ohranjenega podatka, da je dotični J. C. po pogodbi iz leta 1717 za službovanje na plovbi od Bostona do Londona prejel nepolnih 13 angleških funtov in, kar je bilo v dogovoru posebej zavedeno, še celih 6 galon ruma.

Ladijski zdravniki so že proti koncu 17. stoletja tarnali nad tekočino, ki je na krovu ladij nemalokrat pokosila kar vso posadko. Zaradi tega je zlagoma vse več kapitanov pričelo zalogam opojne pijače dodajati vodo v dobri veri, da bo moštvo zaradi redčenja »hudičevega napitka« vsaj za trohico treznejše. V britanski kraljevski mornarici je čez čas odlok o obveznem redčenju dnevnega odmerka ruma podpisal admiral Vernon.

Povsem razumljivo je, da zaradi tega pri možeh ni mogel doseči prav posebne priljubljenosti. Negodujoči mornarji so ga za hrbtom zaničljivo klicali Old Grog. Vzdevek so mu nadeli po starem, iz groghama (tkanina iz mešanice kamelharja in svile) izdelanem plašču, od katerega se admiral kljub dotrajanosti nikakor ni hotel ločiti. Tako, sedaj veste, od kod ime krepčila, ki nas ogreje v hladnih dneh!

Mornarji so negodovali, a so se, kakor navadno, hitro znašli. Vsak topniški mojster je imel namreč pomagača. Imenovali so ga powder monkey. Ta tič je znal mojstru zmeraj suniti prgišče smodnika. Če žganju ni bilo dodano nič ali pa komaj za kanček vode, se je, kadar si rumu primešal malce smodnika, mešanica rada naglo vžgala. Preizkus je zagotavljal, da je v rumu vsaj 50 % alkohola in tak je pivcem ustrezal. Rum je bil v tem primeru preverjeno dober, torej proofed, in oznaka za kakovost se je ohranila vse do naših dni.

Na Carribian Week 12th Annual Rum Taste Test na Barbadosu je med 175 vzorci plemenitih rumov veliko zlato nagrado v kategoriji Super Premium pobral Ron Zacapa Centenario firme Cicorera Zapaneca iz Gvatemale, v Premium Category pa so si odličja prislužili Ron Barcelo – Imperial / Barcelo & Co., Admiral Rodney z otoka St. Lucia in 12-letni Cockspur VSOR izdelovalca Haschell Inniss z Barbadosa. Cockspur Five Star White je pobral zlato med belimi rumi, kjer se je na drugo mesto uvrstil Corta Blanca Ron Santa Teresa iz Venezuele, v kategoriji Spiced & Flavoured je zlato pripadlo T. Tasse destilarne Wilco s Santa Lucije.

V tej kategoriji so prevladovale arome banane, ananasa, kokosa in limete. V t. i. Over Proofed Category pa se je najbolje odrezal Don Lorenzo 151 Proof Buras Housa z Bahamov. Kot zanimivost še to, da venezuelski Ron Zacapa Centerario marljivo pobira lovorike prvouščenca že dolga tri leta.

Med tem velikim festivalom ruma je bila petičnim zbiralcem na voljo tudi izjemna ponudba ruma Bacardi – Millennium v kristalni karafi znanega francoskega oblikovalca Laliqua. Serija je seveda omejena, tokrat na 3000 steklenic, na festivalu pa je bilo za posamezno treba odšteti kar 800 $. Ker ste to priložnost verjetno zamudili, naj vam zaupamo, da smo našli ta rum v ponudbi on-line distributorja www.877spirits.com pod malce spremenjenim imenom Bacardi 8 Milliennium Decanter in še hujši ceni 1050 $ za steklenko.

Svojevrstno atrakcijo je predstavljal še pravi British Royal Navy Imperial Rum – BRNIR. To je originalni rum, ki so ga v angleški mornarici mornarjem dnevno odmerjali vse do leta 1970. V boljših ameriških barih si ga iz starih zalog lahko privoščite po ceni 250 $ za »shot«.

Planters Punch

 • 3,0 cl svetlega ruma
 • 2,0 cl temnega ruma
 • 1,0 cl limoninega soka
 • 1,0 cl sirupa granatina
 • 15,0 cl pomarančnega soka

Priprava

V visoki kozarec, ki smo ga napolnili z zdrobljenim ledom, nalijemo sestavine po recepturi in z barsko žlico premešamo. Okrasimo z rezino limete, koktajl češnjo in metinim vršičkom.

Original Daiquiri

 • 3,0 cl svetlega ruma
 • 2,0 cl soka limone ali limete
 • 1,0 cl sladkornega sirupa

Priprava

Sestavine skupaj z nekaj kockami ledu pretresemo v ročnem mešalniku in precedimo v ohlajen kozarec za koktajl ter postrežemo.

Mai Tai

 • 3,0 cl svetlega ruma
 • 3,0 cl temnega ruma
 • 1,0 cl pomarančnega likerja – triple sec ali orange curacao
 • 1,0 cl limoninega soka ali soka limete
 • 1,0 cl mandljevega likerja ali mandljevega sirupa/orgeat syrup
 • 1,0 cl sirupa granatina ali malinov sirup

Priprava

V veliki kozarec – tambler, ki smo ga napolnili z zdrobljenim ledom, nalijemo sestavine po recepturi in z barsko žlico premešamo. Okrasimo z rezino ananasa, koktajl češnjo in vejico sveže mete, lahko pa tudi s cvetom orhideje ter postrežemo z dvema kratkima slamicama.

Pina Colada

 • 4,0 cl svetlega ruma
 • 2,0 cl kokosovega sirupa
 • 10,0 cl ananasovega soka ali nekaj rezin svežega ananasa

Priprava

Sestavine zmiksamo z zdrobljenim ledom v električnem mešalniku približno 20 sekund.

Prelijemo v večji balonasti kozarec – hurrican glass – in okrasimo z rezino ananasa in koktajl češnjo.

Postrežemo s slamico in mešalno paličico.

Playboy

 • 3,0 cl svetlega ruma
 • 2,0 cl likerja passoa/liker maracuja
 • 1,0 cl soka limete
 • 1,0 cl sirupa papaya
 • 15,0 cl pomarančnega soka

Priprava

Sestavine z nekaj kockami ledu pretresemo v ročnem mešalniku in precedimo v večji kozarec, napolnjen z ledom. Okrasimo s svežo jagodo, svežo meto in rezino pomaranče.

Recepturo za Playboy je sestavil barman Aleš Ogrin, svetovni prvak barmanov v kategoriji t. i. »pre-dinner coctailov« in svetovni vice prvak v kategoriji »long drinkov«. »Bomo videli, kako se bo prijel koktejl Playboy, ki sem ga ustvaril prav za vas in vaše bralce!«

In koliko bi morali gospodu barmanu odšteti, če bi si njegovega mešanja pijač poželeli na zasebni zabavi? »Glede na nujno potrebno predznanje in opremo sodim, da je taka usluga vredna vsaj 50 tisočakov na večer.« Njegove pijače so srkali že mnogi, od predsednika Kučana do Toneta Vogrinca, Helene Blagne, poslancev, igralcev … Zamešajte si enega Playboya tudi vi!

TEKST: Igor Rosina

FOTO: Uroš Potočnik, Bor Dobrin

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.