3. 11. 2020, 18:41 | Vir: STA

Zmagovalec ameriških volitev bo lahko znan že zjutraj ob 4. uri po našem času, lahko pa tudi šele čez nekaj tednov

Shutterstock

Odločitev o tem, kdo bo naslednja štiri leta vodil ZDA, morda ne bo znana več dni, tednov ali celo mesecev po današnjih splošnih volitvah. Ankete napovedujejo, da bo demokrat Joe Biden na nacionalni ravni dobil nekaj milijonov več glasov od republikanca Donalda Trumpa, vendar pa štejejo izidi po posameznih zveznih državah.

Magični številki 270 elektorjev, kolikor jih potrebuje zmagovalec, je veliko bližje Biden, ki ima po izračunu konservativne organizacije RealClear Politics že vnaprej zagotovljenih 216 elektorskih glasov. Trump jih ima v žepu najmanj 125, ostaja pa še 197 elektorjev iz ključnih držav, kjer izida ni mogoče vnaprej napovedati.

Med njimi so Michigan, Wisconsin, Minnesota, Severna Karolina, Florida, Pensilvanija, Arizona, Georgia, Iowa, Ohio, Nevada in presenetljivo republikanski Teksas ter dve kongresni okrožji v Mainu in Nebraski.

Večina držav ZDA nameni zmagovalcu volitev vse elektorske glasove, Nebraska in Maine pa jih delita glede na rezultat po vsej državi in glede na rezultate po kongresnih okrožjih.

V večini omenjenih glede na ankete bolje kaže demokratu, vendar pa so po letu 2016, ko so vsi pričakovali zmago demokratke Hillary Clinton, analitiki letos večinoma zelo previdni.

Med njimi sicer ni konservativnega izvajalca anket Scotta Rasmussena, ki je v ponedeljek napovedal zmago Bidna, niti demokratskega stratega Jamesa Carvilla, ki napoveduje, da bo jasno, da je Biden zmagovalec, že v sredo ob 4. uri zjutraj po srednjeevropskem času.

Nekdanji predsednik predstavniškega doma kongresa iz Georgie Newt Gingrich po drugi strani meni, da bo Trump gladko in brez težav zmagal z večjo prednostjo kot leta 2016.

Vendar pa bo moral eden ali drugi zmagati z zelo veliko prednostjo, da bo svet lahko res že v sredo izvedel ime zmagovalca. Na terenu sta namreč v pripravljenosti dve armadi pravnikov in obetajo se številne tožbe predvsem s strani republikancev.

Do danes je predčasno volilo že skoraj 100 milijonov ljudi, kar je rekord, pri čemer vodijo demokrati, medtem ko republikanci računajo na veliko udeležbo na sam dan volitev.

Zaradi tega bodo uvodni izidi volitev v določenih ključnih državah lahko nagnjeni na eno ali drugo stran, odvisno od tega, kako posamezna država šteje glasovnice, prejete po pošti.

Od ključnih držav jih pred dnevom volitev lahko začnejo šteti le v Arizoni, ki ima 11 elektorjev, Iowi in Nevadi s po šestimi elektorji. Na dan volitev, še preden se zaprejo volišča, jih lahko preštevajo v Michiganu (16 elektorjev), Georgii (16 elektorjev), Ohiu (18 elektorjev), Severni Karolini (15 elektorjev) in na Floridi (29 elektorjev).

Na dan volitev po zaprtju volišč pa jih lahko začnejo šteti v Pensilvaniji (20 elektorjev). V Teksasu, ki ima 38 elektorjev, in Wisconsinu z desetimi pa skoraj vsaka krajevne skupnost sama odloča, kdaj bodo šteli. V New Yorku, ki ima 29 elektorjev in kjer bo zagotovo zmagal Biden, jih lahko štejejo šele dan po volitvah.

Demokrati so prepričani, da bo Trump tam, kjer bodo glasovnice po pošti začeli šteti kasneje, v primeru vodstva po preštetih glasovnicah z glasovanja na dan volitev razglasil zmago in poslal svojo pravniško armado in armado tako imenovanih opazovalcev volitev na sodišče, da se štetje glasovnic zaustavi.

Demokrati in volilne komisije ga nameravajo ignorirati in šteti naprej. Ni pa izključeno, da bo tam, kjer bo zaostajal, obrnil ploščo in zahteval, da se preštejejo vse glasovnice, preden bo priznal poraz.

Ameriške televizije trdijo, da bodo tokrat zelo previdne pri projekcijah zmagovalcev na podlagi delno preštetih glasovnic.

Letos pa bosta potekali tudi dve različni vzporedni glasovanji, katerih delni izidi se lahko začnejo objavljati šele danes po 23. uri po srednjeevropskem času.

Televizije ABC, NBC, CBS in CNN za svoje vzporedne ankete sodelujejo s podjetjem Edison Research, televizija Fox News in tiskovna agencija AP pa z univerzo Chicago. Fox in AP sta se ločila od drugih po letu 2016, ker so vzporedne ankete zajemale preveč mladih in izobraženih volivcev, zato niso pravilno napovedale rezultata.

Kdaj se bodo zapirala volišča?

Ključne države začnejo zapirati volišča ob eni uri zjutraj v sredo po srednjeevropskem času. Med prvimi državami je tudi republikanska Georgia, kjer je Biden v minimalni prednosti pred Trumpom. Če bo tam tesno, se lahko na odločitev čaka več dni.

Pol ure kasneje, ob 1.30, se zaprejo volišča v Severni Karolini, kjer je v rahli prednosti Biden, in Ohiu, kjer tesno vodi Trump. Tudi tam se lahko na izid čaka več dni.

Ob 2. uri zjutraj se zaprejo volišča v Pensilvaniji, kjer je v rahli prednosti Biden, in na Floridi, kjer sta kandidata izenačena. Zmagovalec Floride naj bi bil znan kar hitro, če izid ne bo pretesen in se bo avtomatično začelo ponovno štetje glasovnic.

V Pensilvaniji se lahko čaka najmanj do konca tedna, saj se upoštevajo tudi glasovnice po pošti, ki pridejo na volišča do petka, če so bile oddane do dneva volitev.

Ob 3. uri zjutraj se zaprejo volišča v Arizoni, kjer vodi Biden, in v Teksasu, kjer rahlo vodi Trump, ter v Michiganu, kjer ima Biden že kar osem odstotnih točk prednosti v anketah. Arizona bo odločena kmalu po volitvah, Teksas do četrtka in Michigan do konca tedna. Trump upa tudi na uspeh tudi v Minnesoti, kjer v anketah vodi Biden.

Ob 4. uri zjutraj se zaprejo volišča v Iowi, kjer tesno vodi Trump, in v Nevadi, kjer je v prednosti Biden. Zadnja zapre volišča Aljaska ob 7. uri zjutraj v sredo po srednjeevropskem času, pred njo pa Havaji ob 6. zjutraj.

Kako se bosta odzvala kandidata?

Biden po pričakovanjih ne bo delal težav, bo pa vztrajal, da je treba pred razglasitvijo zmagovalca prešteti vse glasove.

Nekdanji Trumpov sodelavec Anthony Scaramucci trdi, da bo Trump najprej sprožil ofenzivo na Twitterju z napadi na proces povsod, kjer bo uvodoma izgubljal. Kjer bo vodil, bo zahteval, da se štetje glasovnic prekine in se ga razglasi za zmagovalca, pri čemer bo uporabil pravnike in celo pravosodno ministrstvo ZDA, da se glasovnice po pošti razveljavi.

Scaramucci je prepričan, da Trump ob porazu Bidnu ne bo pomagal pri tranziciji, vendar pa se ne bo upiral odhodu iz Bele hiše, ker si ne upa. "Zmaga je zanj nujna zaradi njegovega ega in zaradi številnih pregonov, ki ga čakajo, ko bo zapustil položaj," je za NBC zatrdil Scaramucci.

Pripravil Robi Poredoš

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel