15. 3. 2021, 06:33 | Vir: STA

Zmanjšano dobavo cepiva AstraZenece za EU bo zapolnil Pfizer

profimedia

Evropska unija bo lahko izpolnila svoje cilje glede cepljenja proti covidu-19 za to četrtletje, čeprav je podjetje AstraZeneca ta teden napovedalo dodatno zmanjšanje dobav svojega cepiva, je napovedal evropski komisar Thierry Breton. Proizvodnja Pfizerjevega cepiva namreč teče hitreje od načrtov, tako da ga bodo lahko tudi uniji dobavili več.
 

"Dobra novica je, da kljub zamudam pri dobavi cepiva AstraZenece pri programu cepljenja v prvem četrtletju ne bo zamud," je povedal evropski komisar za notranji trg za francoski radio Europe 1. "Pfizer proizvaja več, veliko več, kot je načrtoval, in nam bo dobavil več," je pojasnil po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Britansko-švedsko podjetje AstraZeneca je v petek sporočilo, da bo skušalo do konca marca uniji dobaviti 30 milijonov odmerkov, kar je precej manj od 90 milijonov, kolikor je za prvo četrtletje obljubilo v pogodbi. Pretekli mesec je napovedalo 40 milijonov odmerkov za to četrtletje.

Breton je dejal, da je ta zamuda nesprejemljiva, vendar zaenkrat ne nameravajo tožiti podjetja. Pojasnil je, da ima AstraZeneca težave s testiranjem, in njen odbor direktorjev pozval k ukrepanju.

Do te farmacevtske družbe je bila danes kritična tudi francoska ministrica za industrijo, Agnes Pannier-Runacher, ki je dejala, da je zaradi zamud pri dobavi "zelo jezna".

"Če se zavežete, da boste dobavili določeno količino (...), potem je to vaša odgovornost. Odgovornost vodstva, upravnega odbora in podjetja," je povedala.

Dejala je še, da si evropske države prizadevajo za dialog z ZDA, kjer je 30 milijonov odmerkov AstraZenecinega cepiva, a ga ameriške oblasti še niso odobrile za uporabo. Tako ti odmerki čakajo v skladiščih.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel