4. 10. 2017, 14:40 | Vir: STA

ZN opozarja na zločine proti človeštvu nad manjšino Rohingya

profimedia

Strokovnjaki Združenih narodov za človekove pravice so danes opozorili, da bi kršitve človekovih pravic pripadnikov muslimanske manjšine Rohingya v Mjanmaru, ki so tudi žrtve množičnih posilstev in nediskriminatornega pobijanja, lahko predstavljale zločine proti človeštvu.

"Še posebej smo zaskrbljeni zaradi usode žensk in otrok, ki so podvrženi resnim kršitvam človekovih pravic, kot so ubijanje, posilstva in prisilna izselitev," sta v izjavi opozorila odbora ZN za odpravo diskriminacije žensk in za pravice otrok, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Visoki komisar ZN za človekove pravice Zeid al Husein je že pred časom nasilje oblasti v severni mjanmarski regiji Rakhine nad pripadniki manjšine Rohingya označil kot "učni primer etničnega čiščenja". Mjanmar te obtožbe zavrača.

Organizacija za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) je medtem danes mjanmarsko vojsko obtožila, da izvaja množične poboje in požige vasi pripadnikov manjšine v Rakhinu. Poročali so tudi o obtožbah o posilstvih.

Organizacija, ki je izvedla vrsto pogovorov s pripadniki manjšine, ki so se pred nasiljem zatekli v sosednji Bangladeš, je ob tem opozorila, da zločini zahtevajo konkretne odgovore in posledice.

Varnostni svet ZN so pozvali k prepovedi prodaje orožja Mjanmaru ter uvedbi sankcij proti poveljnikom mjanmarske vojske, ki so odgovorni za kršitve človekovih pravic.

Opozorili so še, da so mjanmarski vojaki pretepali in spolno napadali ter pobijali vaščane, ki so se zatekli na varno v nek stanovanjski kompleks dva dni po tem, ko so skrajneži iz vrst manjšine 25. avgusta napadli tamkajšnje vojaško oporišče.

Po teh napadih je vojska te večinsko budistične države začela na območju izvajati operacije. V Bangladeš je doslej pred nasiljem pobegnilo že okoli 509.000 pripadnikov manjšine Rohingya.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.