27. 1. 2022, 00:10 | Vir: STA

Antonio Guterres v imenu ZN poziva talibane, naj priznajo človekove pravice žensk

Xinhua/STA

Talibani morajo priznati "osnovne človekove pravice žensk in deklet", mednarodna skupnost pa mora sprostiti zamrznjena afganistanska sredstva, je na včerajšnjem srečanju Varnostnega sveta ZN izjavil generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Pozval je tudi k izpustitvi aretiranih aktivistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
 

"Talibane pozivamo, naj izkoristijo ta trenutek in si prislužijo zaupanje in dobro voljo mednarodne skupnosti s priznavanjem in obrambo temeljnih človekovih pravic, ki pripadajo vsakemu dekletu in ženski," je dejal Guterres.

Izrazil je globoko zaskrbljenost zaradi nedavnih poročil o samovoljnih aretacijah in ugrabitvah aktivistov in pozval k njihovi izpustitvi.

Guterres je obenem pozval mednarodno skupnost, naj "okrepi svojo podporo afganistanskemu ljudstvu". Svetovno banko je medtem pozval, naj "nujno sprosti 1,2 milijarde dolarjev" iz sklada, ki ga upravlja za obnovo Afganistana in ki je bil zamrznjen od prihoda talibanov na oblast avgusta lani.

"Brez ukrepanja bodo izgubljena življenja, obup in ekstremizem pa se bosta povečala," je dejal. Opozoril je še, da bi propad afganistanskega gospodarstva lahko povzročil množičen beg ljudi iz države.

Današnje zasedanje 15 članic VS ZN, ki ga vodi norveški premier Jonas Gahr Store, je namenjeno razjasnitvi obrisov mandata politične misije ZN v Afganistanu. Ta poteče 17. marca in ga je treba poglobljeno pregledati, da se upošteva vrnitev talibanov na oblast.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord