25. 1. 2020, 12:04 | Vir: STA

Znak ameriških vesoljskih sil spominja na Zvezdne steze

profimedia

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek predstavil znak najnovejše veje ameriške vojske - vesoljskih sil, ki pa je številne spomnila na insignijo, uporabljeno v kultni znanstvenofantastični seriji Zvezdne steze. A ameriške vesoljske sile poudarjajo, da vesoljske organizacije ameriške vojske podoben znak uporabljajo že desetletja.

"Po posvetovanjih z voditelji naše velike vojske, oblikovalci in drugimi vam z veseljem predstavljam novi znak vesoljskih sil Združenih držav, šeste veje naše veličastne vojske!" je Trump tvitnil glede vesoljskih sil, za katere si je močno prizadeval in ki so zaživele decembra lani.

V središču znaka je na z zvezdami posejanem ozadju simbol, ki spominja na puščično ost, okrog njega pa kroži predmet.

Številne uporabnike Twitterja je to spomnilo na že videno - insignijo Zvezdne flote iz kultnih Zvezdnih stez. Njeni prepoznavni junaki, kot sta kapitan Kirk in Spock, so jo že v izvirni seriji iz leta 1966 nosili kot priponko na svojih uniformah.

Po nizu duhovitih komentarjev na družbenih omrežjih so se pri novih vesoljskih silah odzvali na očitke in jih zavrnili kot popolnoma nelogične. Namesto na podobnost z Zvezdnimi stezami so spomnili na podobnost z znakom, ki ga že sicer uporabljajo ameriške vesoljske organizacije.

"Simbol delte, osrednji oblikovni element znaka, so ameriške zračne sile uporabljale že leta 1942; uporabljena pa je bila tudi v prvih znakih vesoljskih organizacij zračnih sil iz leta 1961," so zapisali v sporočilu, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord