Nika Vajnhandl | 15. 3. 2022, 08:30

Znane podrobnosti požara na Rožniku: toliko hektarjev gozda je uničenega

Tako se kadi iz Rožnika.

Uredništvo

Policisti so sporočili, zakaj je včeraj zagorelo na Rožniku in koliko hektarjev gozda je uničenega.

Kot smo poročali, je 14. marca okoli 13.30 zagorelo na Rožniku. Iz doslej še neznanega razloga je zagorela podrast. Gasilci so požar pogasili in območje sanirali.

Pogorelo je okoli hektar podrasti, materialna škoda na drugih predmetih ali objektih pa ni nastala. Policisti Policijske uprave Ljubljana nadaljujejo z ugotavljanjem vzroka požara, so sporočili.

Pozor! V Sloveniji velika požarna ogroženost

V Republiki Sloveniji je še zmeraj razglašena velika požarna ogroženost, zato policisti opozarjajo, da je kurjenje v naravnem okolju prepovedano.

Že nedolžna iskra lahko v naravi hitro zaneti požar velikih razsežnosti. Na to vplivajo predvsem vrsta vegetacije, hitrost in smer vetra, razgibanost terena in temperatura ter vlažnost zraka. Če so izpolnjeni določeni pogoji, se požar lahko širi zelo hitro - s hitrostjo več kot sto kilometrov na uro.

Pri gorenju organskih snovi se sproščajo visoke temperature in škodljivi plini, ki onesnažujejo ozračje. Na pogorišču se zaradi uničenja zgornje plasti zemlje lahko spremeni vegetacija, poveča se erozija. Ogrožene so tudi številne živalske vrste. Večino požarov v naravi povzroči človek zaradi malomarnosti in nevednosti.

Kaj storimo, ko v naravi zagori?

Ostanemo mirni. Če nismo v nevarnosti, poskušamo omejiti oziroma pogasiti požar z razpoložljivimi sredstvi - voda, zemlja, pesek, lopata, grablje, odeja ...

Če požara ne moremo pogasiti sami, se čim prej umaknemo na varno. O požaru takoj obvestimo Center za obveščanje oziroma gasilce na številko 112, pričakamo gasilce in jih usmerimo h kraju nesreče. Ob klicu povemo: kdo kliče; kje gori; kaj gori; kdaj se je začel požar; kakšen je obseg požara; kakšna pomoč je potrebna ali so ogroženi ljudje in živali.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol