A.B. | 5. 3. 2022, 13:01

Znani slovenski ekonomist ostro o ZDA: Vabljenje Ukrajine v NATO je BEDNO in ZAVRŽENO dejanje ...

Profimedia

Vojno žarišče v Ukrajini je pod drobnogledom tako tuje kot domače javnosti: kaj bo sledilo, kdaj in kako se bo vojna zaključila, kakšna je nadaljnja Putinova poteza, kaj bo storila Evropska unija in nenazadnje: kakšno vlogo bodo pri vsem tem odigrale Združene države Amerike (ki so že dolga leta v konfliktnem razmerju z Rusijo)? Svoje mnenje o odnosu največjega hegemona na svetu do vojne eskalacije v Ukrajini, je na svojem uradnem Twitter profilu danes objavil eden najbolj znanih slovenskih ekonomistov, Jože P. Damijan.

Tako je na svojem uradnem Twitter profilu danes tvitnil eden najbolj znanih ekonomistov na slovenskih tleh, Jože P. Damijan. Sodeč iz njegovega zapisa, ostro obsoja retoriko ameriške politike, s katero je (še pred prvim Putinovim agresivnim dejanjem) popolnoma suvereno nastopal ameriški predsednik Joe Biden. Med drugim je takrat javno dejal, da bo vsako sovražno dejanje ruske vojske, uperjeno proti Ukrajini, pospremljeno s hujšim povračilnim udarcem Zahoda. 

Le nekaj dni zatem so Rusi napadli Ukrajino, Zahod pa se je ob tem odzval s sankcijami - a to, kot kaže, zaenkrat ni dovolj. Ukrajinski predsednik Zelenski je v preteklih dneh večkrat javno pozval Zahod in ZDA, naj se ''z dejanji in ne besedami'' odzove na aktualno krizo ''in dokaže, da stoji z Ukrajino.'' 

Medtem še vedno potekajo aktivna pregovarjanja s Putinovo administracijo, v želji Zahoda, da se spopad reši po diplomatski poti. Ukrajina namreč še vedno ni članica zveze Nato (čemur tudi ostro nasprotuje ruski predsednik Putin in dela vse v svoji moči, da bi to preprečil), kar pomeni, da se Nato v tem trenutku ne more vključiti v spopad s svojimi vojaškimi četami, prav tako pa Ukrajina ni niti članica Evropske unije, kar dodatno otežuje vse nadaljnje poteze vrha EU. 

Ker zaenkrat ne obstaja pravno veljaven mehanizem, ki bi v tej situaciji dovoljeval Zahodu nadaljnje agresivnejše ukrepe proti Rusom, se marsikomu zdi, da trenutni ukrepi niso dovolj. Takšno mnenje so pred dnevi izrazili tudi protestniki pred washingtonsko Belo hišo, ki so ameriški administraciji s kriki sporočili: ''To ni dovolj!''

Profimedia

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol