10. 2. 2021, 21:05

Znani slovenski infektolog svari pred novo različico virusa: Politiki nam dajejo lažno upanje

TV Slovenija/posnetek zaslona
Znani slovenski infektolog svari pred novo različico virusa: Politiki nam dajejo lažno upanje (foto: TV Slovenija/posnetek zaslona)

Priznani slovenski infektolog dr. Andrej Trampuš, vodja raziskovalnega oddelka Univerzitetne klinike Charite v Berlinu, je v sinočnjih Odmevih razložil, zakaj bi morali biti pred prehitrim sproščanjem ukrepov previdni.

Avstrijske oblasti razmišljajo o enomesečni izolaciji Tirolske zaradi širjenja južnoafriške različice koronvirusa. Trampuš razlaga, zakaj je ta različica tako nevarna.

"Ta različica je nevarna zaradi tega, ker se izredno hitro širi in zaradi tega, ker vsaj za nekatera cepiva vemo, da niso več učinkovita proti tej različici, tako da resnično upam, da bodo ukrepi na Tirolskem poostreni, še bolj pa, da bodo v Sloveniji poostreni ukrepi, ker te variante se bodo hitro razširile, po vsej verjetnosti so že v Sloveniji in tudi v drugih sosednjih državah in edino poostritev, ne oljajšavanje, bo lahko preprečilo, da ne bo prišlo do tretjega vala …

Nas bo preplavila ta varianta, morda tudi druge, še bolj nalezljive variante, če ne bomo na splošno naredili “lockdown”. Politiki na žalost dajejo lažna upanja, da so te padajoče številke že zadosten razlog, da sproščamo ukrepe. Nasprotno je res. Čaka nas nekaj trdih tednov in prej, kot bomo odkrito to povedali, boljše bo in lažje bo zajeziti širjenje. Kot primer lahko navedem Nemčijo, ki ima podoben problem. Kljub temu, da ima petkrat manj infekcij s koronavirusom kot Slovenija, še poostruje ukrepe in oblasti delajo na tem, kako bodo čim hitreje lahko precepili prebivalstvo. 

Virus se stalno spreminja in to zagotovo niso zadnje mutacije, ki jih pričakujemo. Kar nas zaskrbljuje, je ne samo hitrejše širjenje, temveč tudi to, da nas vsaj cepivo od AstraZenece verjetno ne ščiti zadosti. Predvsem pa bomo verjetno dosegli zadostno precepljenost starejših ljudi, kar pomeni, da se bodo te nove različice širile pri mlajših ljudeh. Zato lahko pričakujemo, da novi val prizadel predvsem mlajše, in tudi če je pri njih smrtnost samo enoodstotna, se bodo ponovno napolnili intenzivni oddelki z mladimi ljudmi, kar bo še večja tragedija. Torej še enkrat apel, sedaj moramo poostriti ukrepe, ostati doma in narediti vse, da spravimo ta virus pod kontrolo. Danes in sedaj."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.