A.B. | 24. 12. 2021, 13:02

Znani so rezultati velike cepilne akcije: ''Preprečili 300 smrti in 2000 hospitalizacij''

Daniel Novakovič/STA

Na današnji tiskovni konferenci je minister za zdravje Janez Poklukar spregovoril o cepilni akciji, ki se je odvijala v preteklih dneh ter se zahvalil vsem, ki so sodelovali pri kampanji Cepilni dnevi in prepoznali resnični pomen slogana 'Stopimo skupaj! Varno in zdravo v novo leto!' Za konec je odgovoril na zastavljena novinarska vprašanja in razkril, ali lahko podobno cepilno akcijo pričakujemo tudi v naslednjem letu. 

Številke so znane: v okviru cepilne akcije se je prvič cepilo skoraj 5.000 ljudi, z drugim odmerkom približno 7.500 ljudi, skupno pa več kot 76.544 ljudi. Največ je tistih, ki so se cepili s poživitvenim odmerkom. ''Ključno sporočilo je, da smo ljudi s tem rešili pred več kot 2.000 dodatnimi hospitalizacijami, 500 hospitalizacij na intenzivni negi in 300 smrtnih žrtev,'' je med drugim dejal zdravstveni minister Janez Poklukar, ki je na današnji tiskovni konferenci izrazil zadovoljstvo z udeležbo v cepilni akciji pod okriljem kampanje Cepilni dnevi. Ta je potekala v 62 cepilnih centrih po vseh Sloveniji od 19.12. do vključno 23.12.2021, v njej pa je - v vseh 212 občinah - sodelovalo več kot 10.000 ljudi.

V okviru 5-dnevne akcije smo tako, po mnenju zdravstvenega ministra, dosegli veliko odzivnost slovenske populacije, statistike pa razkrivajo, da se je v skupnem seštevku cepilo za 20 odstotkov več moških kot žensk. ''Po starostni skupini izstopajo starejši od 50 let, kar je zelo pomembno,'' je poudaril Poklukar. 

Čeprav je bil namen kampanje 'Stopimo skupaj! Varno in zdravo v novo leto!' k cepljenju privabiti tiste, ki še niso prejeli niti prvega odmerka, rezultati kažejo, da so se v večji meri odzvali posamezniki, ki so že bili cepljeni z obema odmerkoma. Kar pa je ravno tako spodbudno, sploh glede na pretekle izjave epidemiologov, da bo poživitveni odmerek igral ključno vlogo pri odrejanju karanten ob visoko rizičnem kontaktu z okuženimi osebami. Ker količina protiteles pri vsakem posamezniku po prejemu cepiva niha - pri nekaterih se višje število protiteles ohrani dlje časa, pri drugih pa upade precej hitreje - je poživitveni odmerek s strani stroke priporočljiv predvsem kot dodatni krepilni mehanizem našega organizma v boju proti epidemiji novega koronavirusa. 

Poklukar je med zastavljenimi novinarskimi vprašanji odgovoril tudi na to, ali lahko v prihodnje pričakujemo podobne cepilne akcije. Povedal je, da glede na uspešnost tokratne kampanje vsekakor velja vzeti v premislek možnost, da bi se kaj podobnega izpeljalo tudi v letu 2022 - konkretnega datuma ob tem ni omenil. 

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ