A.B. | 2. 12. 2021, 10:25

Znano je: to povzroča krvne strdke pri cepivu AstraZeneca

V prvi tovrstni študiji so britanski znanstveniki odkrili povezavo med nastankom krvnih strdkov in cepivom podjetja AstraZeneca.

Shutterstock

Britanski znanstveniki so odkrili povezavo med redkim pojavom krvnih strdkov in cepivom podjetja AstraZeneca. Ugotovili so, kako se protein na krvni ploščici - trombocitu, poveže s ključno sestavino cepiva - adenovirusom. 

Po poročanju medijske hiše BBC so imeli britanski znanstveniki pred začetkom raziskave pred seboj dva podatka. Prvič, večje tveganje za nastanek krvnih strdkov so zaznali le pri nekaterih tehnologijah cepiva in drugič, osebe, pri katerih so se pojavili strdki, so imele nenavadna protitelesa, ki so napadala krvne ploščice - trombocite. Na podlagi zbranih informacij so prišli do zaključka: vzrok za nastanek strdka je povezovanje beljakovine trombocita z adenovirusom iz cepiva. 

Kakšna reakcija se sproži v telesu po vbrizganem cepivu podjetja Astrazeneca? 

Cepivo Astrazenece sodi med vektorska cepiva, kar pomeni, da genski material virusa covid-19  prenese v celice prek vektorja, sicer znanega pod imenom adenovirus. Pri slednjem gre za virus navadne gripe pri šimpanzih, zaradi katerega ljudje ne zbolijo. Ko cepivo vbrizgajo v mišico posameznika, lahko del tega zaide tudi v krvni obtok, kjer se lahko poveže s proteinom citokin, znanim tudi kot ''trombocitni faktor 4.'' Zunanja površina adenovirusa iz cepiva naj bi močno privlačila ravno te beljakovine na človekovih krvnih ploščicah. V večini primerov cepljenje s cepivom Astrazeneca ni življenjsko ogrožujoče, v redkih primerih pa posameznikov imunski sistem tovrstne beljakovine zmotno prepozna kot virus in se obrani tako, da nadnje pošlje protitelesa. Slednja se nato združijo s t.i. ''trombocitnim faktorjem 4'', pri čemer lahko ustvarijo krvne strdke. 

Je pravi sprožilec ''zgrešena imunost''? 

Kot je za BBC pojasnil soavtor raziskave Alan Parker iz Univerze v Cardiffu, so znanstveniki potrdili sprožilec nastanka krvnih strdkov, a še vedno ostaja veliko vmesnih korakov, ki se morajo zgoditi, da pride do tromboze: ''Uspelo nam je dokazati povezavo med adenovirusi in trombocitnim faktorjem 4 ... Naslednji pogoj v verižni reakciji bi lahko bila ''zgrešena imunost'', vendar moramo to še potrditi z raziskavami.'' 

Odziv podjetja AstraZeneca

Na ugotovitve študije britanskih raziskovalcev se je že odzvala tudi tiskovna predstavnica podjetja AstraZeneca in dejala: ''Čeprav raziskava ni dokončna, ponuja zanimive vpoglede. AstraZeneca raziskuje načine, kako bi tovrstne ugotovitve uporabila kot del prizadevanj za odstranitev tega izjemno redkega stranskega učinka.'' Ob tem je dodala, da si v podjetju AstraZeneca kljub opravljeni raziskavi pridržujejo pravico do mnenja, da je nastanek krvnih strdkov verjetnejši zaradi same okužbe s covid-19, kot pa stranskimi učinki cepiva. 

In medtem, ko podjetje AstraZeneca ob znani raziskavi izpostavlja predvsem pozitivne učinke cepiva ter dejstvo, da je njihovo cepivo preprečilo približno 50 milijonov potencialnih okužb z virusom Covid-19 ter rešilo milijon življenj po svetu, se je Univerza v Oxfordu, ki je skupaj z AstraZeneco razvila cepivo Vaxzevria, po opravljeni raziskavi britanskih znanstvenikov ovila v molk. 

Nekatera vprašanja še vedno terjajo odgovore

''Mnoga vprašanja še vedno ostajajo neodgovorjena - predvsem takšna, ali so nekateri ljudje bolj dovzetni za nastanek strdkov kot drugi in zakaj se strjevanje krvi (tromboza) najpogosteje pojavi na področju jeter ter možganskih ven,'' je za BBC dejal hematolog svetovalec pri UKC Birmingham, Will Lester. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.