31. 3. 2020, 11:02 | Vir: STA

Znanost in stroka o koronavirusu v novi posebni oddaji na Discovery Channelu

profimedia

Hitro širjenje virusa COVID-19, nove oblike koronavirusa, je postalo globalna zdravstvena kriza našega časa. Dozdevno prek noči je virus spremenil naš vsakdanjik in način, kako delujemo znotraj naše družbe. Ampak kako smo prišli do tega? In kaj se lahko naučimo od znanstvenikov in strokovnjakov?

PANDEMIJA: COVID-19, enourna posebna oddaja, nam ponuja vpogled v pandemijo virusa COVID-19, ki je svetu spodnesla tla, v nedeljo, 5. aprila, ob 20.00 na Discovery Channelu.

Kot smo izvedeli iz novic, naj bi virus COVID-19 preskočil z živali na ljudi na tržnici v Vuhanu na Kitajskem. Ampak, kako se to sploh zgodi? Strokovnjaki bodo osvetlili način zdravljenja in prenašanja virusa, kar je na začetku begalo zdravnike in znanstvenike, ki so se srečali s prvimi obolelimi. Oddaja bo tudi prikazala, kako se je v le nekaj tednih virus COVID-19 razširil po celotni Kitajski in izven njenih meja in zbudil skrb zdravstvenih delavcev in znanstvenikov.

PANDEMIJA: COVID-19 bo popeljala gledalce v središče boja, da bi obrzdali pandemijo, in predstavila zadnje novosti, kako vlada koordinira testiranje in zdravljenje bolnikov ter preprečuje nadaljnje širjenje. Strokovnjaki nam bodo razkrili, zakaj je virus COVID-19 edinstven, zakaj je bil svet tako nepripravljen nanj in kaj bi lahko naredili drugače, da bi omejili širjenje.

Posebna oddaja bo tudi izsledila vir izbruha v Združenih državah pri prvem bolniku, hitro širjenje virusa v Seattlu in dramatično ter nepričakovano širjenje po vseh državi. Gledalcem se bodo oglasili vodilni medicinski strokovnjaki na prvih bojnih linijah, pa tudi akademiki, državni uradniki in bolniki z lastnimi izkušnjami.

Kljub karanteni v več državah, kot so Kitajska, Koreja in Italija, je v nekaj kratkih tednih svet opazoval razširitev virusa, zaradi česar države, kot je Italija, opazujejo, kako vsak dan umirajo stotine ljudi, ta številka pa narašča tudi, ko je država uvedla samoizolacijo. So se ZDA pripravljene soočiti z brezprimerno globalno pandemijo? Vsak dan se zgodba obrne v drugo smer, ko se število okuženih in umrlih v ZDA povečuje. PANDEMIJA: COVID-19 se bo dotaknila učinkov drastičnih ukrepov po Ameriki, kjer so zaprli ustanove, šole in podjetja, da bi preprečili prenašanje virusa. Ta posebna oddaja bo predstavila poglede tistih, ki vodijo boj, da bi našli odgovore in tudi morebitno zdravilo.

  • Oddajo PANDEMIJA: COVID-19 je produciral INT za Science Channel. Izvršna producenta ITN sta Ian Russell in Sarah Jane Cohen, producent pa je Nick Powell. Za Discovery in Science Channel je izvršna producentka Gretchen Eisele.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord