15. 9. 2021, 15:50 | Vir: STA

Znanstveniki krave naučili uporabljati stranišče

Profimedia

Novozelandski in nemški raziskovalci so krave uspešno naučili uporabljati stranišče. Upajo namreč, da bo to pomagalo preprečiti onesnaženje vode in zmanjšalo emisije toplogrednih plinov.

Novozelandska raziskovalca iz Univerze v Aucklandu Lindsay Matthews in Douglas Elliffe sta na kmetiji, ki jo upravlja Raziskovalni inštitut za biologijo domačih živali v Nemčiji, preučevala 16 krav.

Kravji urin vsebuje veliko dušika. Znanstveniki so uvideli, da bi lahko krave za vsaj nekaj časa naučili urinirati v "stranišče", kjer bi lahko dušik ujeli preden bi onesnažil vodo ali se spremenil v dušikov oksid.

Skupaj z nemškimi znanstveniki sta raziskovalca dokazala, da bi večino krav lahko uspešno naučili občasne uporabe stranišča. Znanstveniki so kravam nadeli ovratnico, ki je ob uriniranju na napačnem mestu vibrirala. Za uriniranje na stranišču MooLoo, ki se je od drugih mest v hlevu razlikovalo zaradi svoje živo zelene barve, so znanstveniki krave nagradili s hrano, poroča dpa.

Do konca 15-dnevnega usposabljanja so stranišče pogosto uporabljale kar tri četrtine živali. "Če bi lahko zbrali 10 ali 20 odstotkov urina, bi to zadostovalo za znatno zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in izpiranje nitratov v tla," je dejal Elliffe.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord