22. 3. 2022, 08:12

Znanstveniki potrdili novo koronavirusno različico 'deltakron' – 4 stvari, ki jih morate vedeti

Profimedia

Na področju Evrope in Velike Britanije so identificirali novo različico koronavirusa. Ker gre za hibridno različico, so jo poimenovali 'deltakron'. Zakaj so znanstveniki in zdravniki v skrbeh in kaj pojav te različice pomeni za nas?

Hibridni pojav

Mutirana različica virusa SARS-CoV-2, ki so jo označili z imenom 'deltakron' (deltacron) je kombinacija 'delta' in 'omikron' sevov, zato jo obravnavajo kot hibridno varianto.

Doslej še nismo imeli primera, da bi virus mutiral v hibridno različico dveh velikih sevov.  

Od kod izvira?

Znanstveniki so trenutno prepričani, da je različica nastala v ljudeh, ki so bili istočasno okuženi z delta in omikron sevom, tako pa postali nekakšna petrijevka za nastanek nove različice virusa.

Kako močan je deltakron

Prve raziskave kažejo, da je nova variacija virusa še najbolj podobna delta sevu, obenem pa vključuje nekaj neprijetnih značilnosti omikron mutacije, zato se v stroki pojavlja strah, da bi lahko govorili o visoko kužni in obenem zelo močni kombinaciji dveh preteklih sevov.

»Delta je v bistvu ugrabila omikronov virusni protein (t. i. 'spike' protein). To je v bistvu delta različica, ki se skuša obdržati na plagiatorstvu omikrona,« je za mrežo NBC nekoliko slikovito razložil pojav profesor mikrobiologije in imunologije dr. Jeremy Kamil z univerze v Louisiani. »Kot, da bi delta različica dobila posodobitev in obenem nosila omikronov plašč nevidnosti.«

Širjenje

Maria Van Kerkhove iz Svetovne zdravstvene organizacije je za tuje medije povedala, da se bo nova hibridna različica verjetno v naslednjih tednih že pojavila v več in več državah po svetu.

»Ko delamo vedno več in več sekvenčnih raziskav virusa, je možno, da se bo nova različica hitro zaznala v različnih državah, a kot razumemo, je trenutno še prisotna v relativno nizkih številkah,« je povedala dr. Van Kerkhove.

Trenutno je potrjenih 30 primerov deltakrona v Veliki Britaniji, 36 primerov v Franciji in 8 na Danskem, po 1 primer pa v Nemčiji, Belgiji in na Nizozemskem.

Vir: NBC, GISAID

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord