Znanstveniki poudarjajo, da se novi koronavirus ne prenaša s hrano

30. 11. 2020, 07:33 | Vir: STA
Znanstveniki poudarjajo, da se novi koronavirus ne prenaša s hrano (foto: profimedia)
profimedia

Znanstveniki in vlade po vsem svetu spremljajo širjenje novega koronavirusa, ki povzroča covid-19, in poudarjajo, da se po trenutnih podatkih virus z uživanjem hrane ne prenaša. Po podatkih Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) ni dokazov, da bi v zvezi s covidom-19 živila predstavljala tveganje za javno zdravje, so sporočili iz NIJZ.

Evropska agencija za varnost hrane nadalje navaja, da v skladu s podatki o prejšnjih izbruhih podobnih okužb s koronavirusom (sars-cov, mers-cov) ni verjetno, da se novi koronavirus (sars-cov-2) razlikuje od predhodnikov glede prenosa s hrano, so v sporočilu izpostavili pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) navaja, da se virus lahko prenaša s človeka na človeka predvsem preko dihal. Po navedbah nemške agencije za oceno tveganja (BfR) ni podatkov o okužbah z drugimi koronavirusi zaradi uživanja hrane.

Prenos virusa prek nedavno onesnaženih površin pa je možen ob dotiku, ker lahko virusi, ki jih najdemo na rokah, vstopijo v telo skozi sluznico nosu, ust ali oči in povzročijo okužbo. Vendar je to možno le kmalu po onesnaženju površine, saj imajo koronavirusi v okolju razmeroma nizko stabilnost.

Iz avtomobila posnel nenavaden prizor: to je mogoče samo v Dalmaciji

Francoska nacionalna agencija za varnost hrane (ANSES) pa je sporočila, da na podlagi sedanjih spoznanj prenos novega koronavirusa preko prebavnega trakta ni možen. Virusi, kot je SARS-CoV-2, za razmnoževanje potrebujejo živega gostitelja, zato se v hrani in vodi ne razmnožujejo, so še izpostavili pri NIJZ.