D.H. | 16. 6. 2020, 10:28

Znanstveniki pravijo, da obstaja 36 zunajzemeljskih civilizacij, s katerimi bi lahko vzpostavili kontakt

profimedia

Zanimive debate o možnosti obstoja tujih civilizacij na še ne odkritih planetih burijo našo domišljijo že odkar smo kot ljudje prvič bolj znanstveno pokukali v vesolje. Zdaj bodo te debate še bolj razgrete – po novih izračunih naj bi v naši galaksiji obstajalo več kot 30 civilizacij, dovolj razvitih, da bi z njimi lahko komunicirali.

Znanstveniki so z navdušenjem predstavili do sedaj prvi približni izračun števila aktivnih, inteligentnih zunajzemeljskih civilizacij, s katerimi bi človeštvo v prihodnosti potencialno lahko vzpostavilo stik in tako enkrat za vselej potrdilo, da v tej širni galaksiji nismo sami. »To je bilo vprašanje, ki si ga človeštvo postavlja že tisoče let in je do danes ostalo neodgovorjeno,« pove Christopher Conselice, profesor astrofizike na univerzi Nottingham in soavtor te najnovejše raziskave.

A od kod se je zdaj nenadoma vzela ta številka? Leta 1961 je astronom Frank Drake predstavil izračun, danes znan kot Drakova enačba. Izračun vključuje sedem spremenljivk, preko katerih se lahko izračuna potencialno število inteligentnih zunajzemeljskih civilizacij v danem trenutku.

Te spremenljivke med drugim vključujejo povprečno število novo formiranih zvezd v vesolju, delež teh zvezd, ki se formirajo v planete, delež teh planetov, na katerih se lahko razvije življenje in vse do povprečne življenjske dobe vrste, ki je spodobna komunicirati – to slednje bi lahko prevedli kot 'koliko časa mora neka zunajzemeljska civilizacija uporabljati radijsko tehnologijo, da bi mi lahko zaznali kakšen signal.'

Kot zanimivost – Drakova enačba je videti takole: N = N*FQFHZFOFLFS

Doslej je bilo moč merljivo izluščiti le peščico teh spremenljivk, potrebnih za končni izračun. Prejšnji izračuni so tako dajali rezultate med nič in nekaj milijard civilizacij, zato so enačbo znanstveniki upoštevali predvsem kot izhodišče za razmišljanja o vprašanjih, ki si jih moramo postavljati, ko govorimo o morebitnih zunajzemeljskih civilizacijah.

V nedavni objavi v publikaciji Astrophysical Journal pa je Christopher Consolice z ekipo prestavil, kako so v posodobljeno enačbo vstavili nove podatke in dobili približek, ki temelji na poznavanju človeške zgodovine. »Predvideli smo, da bi se inteligentno življenje na Zemlji podobnih planetih razvijalo podobno, kot se je na Zemlji – torej, v nekaj milijardah let, bi se življenje avtomatsko pojavilo kot del naravnega procesa evolucije,« zatrjuje Conselice.

Po najbolj strogih merilih predvidevanj, kjer se vključuje dejstvo, da se je življenje na Zemlji pojavilo nekje 4,5 in 5,5 milijarde let po izoblikovanju zvezde v planet, je izračun pokazal, da bi lahko v naši galaksiji obstajalo nekje med 4 in 211 zunajzemeljskih civilizacij, vključujoč druge faktorje, pa je najbolj verjetna številka 36.

Vendar pa Conselice pravi, da je to zelo konservativna ocena, osnovana tudi na tem, koliko časa človeštvo pošilja signale v vesolje – le okoli 100 let.

Zato ekipa, ki je opravila izračun, dodaja, da bo človeštvo moralo preživeti še okoli 6.120 let, če bi želeli vzpostaviti dvosmerni stik z zunajzemeljsko civilizacijo. Problem je namreč, ker bi ta civilizacija zelo verjetno bila strašansko daleč od nas – po izračunih Conselicove ekipe bi bila najbližja oddaljena 17.000 svetlobnih let.

Drugi znanstveniki novi izračun komentirajo, da gre za zanimiv rezultat, ki pa ga je s pomočjo trenutno dostopne tehnologije nemogoče testirati. Se bo pa zato v naslednjih letih iskanje odgovora na vprašanje, če smo v vesolju sami, zanašalo na dodatno analizo pojavov v našem osončju. Leta 2022 se tako na Mars pošilja nov rover, prihodnje misije pa vključujejo še izstrelitve na Europo, Enceladus in Titan – lune okoli Jupitra in Saturna.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.