A.B. | 7. 12. 2021, 22:36

Odkrili različico omikrona (ki jo PCR prepozna kot koronavirus, ne pa tudi kot novo različico)

Daniel Novakovič/STA

V zadnjih dveh tednih smo bili priča prizadevanju znanstvenikov, da bi čim hitreje ugotovili čim več informacij o novem sevu Covid-19, omikronu. Zdaj se soočajo z novim izzivom: omikron ima, kot kaže, več mutiranih različic, ki pa jim s PCR testi ni mogoče slediti, saj jih ne prepozna kot različice. Znanstveniki so zato zaskrbljeni, da je morda omikron še bolj razširjen, kot so sprva mislili. 

Konec letošnjega novembra je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) na svoji uradni spletni platformi objavila informacijo, da se je v Južni Afriki pojavila nova različica Covida-19, ki so jo klasificirali z oznako B.1.1.529 oziroma imenom omikron. Prisotnost slednjega so v Južni Afriki potrdili 24. novembra 2021, rezultat testiranja pa izhaja iz vzorca, ki so ga zbrali 9. novembra 2021. Odtlej si znanstveniki prizadevajo, da bi čimprej odkrili vse lastnosti nove variacije, a kot kaže, je ta precej bolj izmuzljiva, kot so sprva predvidevali.

Po zadnjih znanih informacijah naj bi znanstveniki zdaj ugotovili (ne pa tudi že potrdili), da ima omikron lastne mutacije, ki pa jih PCR testi zaznajo le kot koronavirus, ne pa tudi kot točno določeno variacijo.

Medtem, ko je dobrih 14 dni preučevanja novega seva javnosti že postreglo z nekaterimi informacijami (kot denimo, da varianta ni tako nevarna kot njegove predhodne različice), se znanstveniki zdaj sprašujejo, ali je nemara omikron precej bolj razširjen, kot so sprva mislili. 

Najnovejša, prikrita različica (ki ji zaenkrat pripisujejo več mutacij) naj bi imela veliko skupnega z izvornim omikronom, obenem pa naj bi se od njega zaradi spremenjenega genoma v marsičem tudi razlikovala. Klasifikacija B.1.1.529, ki je bila doslej sinonim za omikron, se je zdaj razdelila na dve klasifikaciji in sicer BA.1. (ki označuje prvotni omikron) in BA.2. (omikronova prikrita različica). Znanstveniki zaenkrat ne morejo dati enotnega odgovora na vprašanje, ali je prikrita različica novega seva nemara celo bolj nevarna od izvorne. Zaenkrat se strinjajo, da je skrb vzbujajoče, da se je omikron spremenil in mutiral s tolikšno hitrostjo. 

Spomnimo, doslej smo že poročali o zgodbi izraelskega zdravnika, ki v zadnjem obdobju ni potoval na afriško celino, pa se je vseeno okužil z novim sevom - domnevno v Veliki Britaniji. Sledilo je poročanje hrvaških medijev, ki so obelodanili, da je omikron potrjen tudi pri dveh državljanih Republike Hrvaške. Kako sta se okužila, zaenkrat še ni znano, vemo pa, da nista potovala onkraj hrvaških meja. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.