20. 10. 2021, 13:02 | Vir: STA

Zoper ministra Hojsa vložena že druga interpelacija

Thierry Monasse/STA

Opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP so danes vložile v tem mandatu že drugo interpelacijo notranjega ministra Aleša Hojsa, ki so jo zasnovali v Levici. Med drugim mu očitajo odgovornost za soustvarjanje izrednih razmer v državi in policijsko nasilje, pa tudi ponižujoč, ignorantski in nestrokovni odnos do splošne in strokovne javnosti.

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je ob današnji predstavitvi interpelacije ocenil, da "Hojs uteleša vse, kar je narobe s to vlado". Ob tem je izpostavil vladanje s silo in nasiljem, vplivanje na vse sfere družbenega delovanja, koruptivnost ter žaljenje, poniževanje in zasmehovanje vseh, ki mislijo drugače in si upajo biti kritični.

Po oceni vodje poslancev LMŠ Braneta Golubovića glasovanje o interpelaciji ne bo le glasovanje o tem, ali je Hojs še lahko minister, ampak bo tudi odločanje poslancev o podpori aktualni vladi. "To glasovanje bo pokazalo, ali želimo pravno državo, ali želimo normalno Slovenijo. Tisti poslanci, ki bodo podprli ministra, si želijo sistem kleptokracije oz. vladavine tatov," je dejal na današnji novinarski konferenci.

Kot je izpostavil vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, imajo nekateri ministri aktualne vlade nalogo preusmeriti dogajanje, "da se v tem DZ kregamo o interpelacijah, vlada pa s tem preusmerja zgodbe, ki bi morale biti drugačne". Napovedal je podporo interpelaciji, ob tem pa poudaril, da dokler ne bo prišlo do predčasnih volitev, v Sloveniji ne bo miru.

V SAB verjamejo, da je v razmerah t. i. visečega parlamenta vredno ponovno poskusiti z interpelacijo "enega najbolj kontroverznih ministrov". Poleg zelo avtoritativnih vzgibov, ki jih po besedah vodje poslanske skupine Maše Kociper kaže že od samega začetka mandata, mu v SAB še posebej zamerijo, da je vzpostavil popolnoma nesprejemljiv politični diskurz.

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev (NeP) Janja Sluga pa je med drugim izpostavila, da je v preteklosti bolj nasilne proteste policija uspela obvladati na manj agresiven način. Kritična je tudi do ministrove izjave, v kateri je navedel, da je po končanih protestih, na kateri so policisti uporabili vodni top in solzivec, odšel na policijo in ji čestital za uspešno delo. "Po našem mnenju zelo veliko pove dojemanju nalog ministra. To razumem kot cinizem, ki je naperjen proti lastnim državljanom," je dejala.

Da bodo opozicijske stranke vložile interpelacijo ministra za notranje zadeve Hojsa, so v delu opozicije sicer napovedali že minuli teden. Osnutek so pripravili v Levici ter ga v usklajevanje poslali ostalim omenjenim strankam. Pod danes vloženo interpelacijo je tako podpisanih 43 poslancev, je dejal Vatovec.

Po nedavni objavi posnetka, na katerem naj bi minister za okolje in prostor Andrej Vizjak svetoval podjetniku Bojanu Petanu, kako se izogniti plačilu davka, in Hojsovemu zapisu na Twitterju, da mu je bil več let star posnetek prisluha Vizjaku predstavljen že pred časom, so predlagatelji interpelacijo še dopolnili.

Hojsu tako dodatno očitajo sum storitve kaznivega dejanja oziroma opustitve dolžnega ravnanja, s tem ko ni prijavil kaznivega dejanja, s katerim je bil seznanjen.

Notranjemu ministru očitajo politizacijo in militarizacijo policije, pa tudi odgovornosti za protiustavno omejevanje človekovih pravic z nepravilnim izvajanjem 9. člena zakona o nalogah in pooblastilih policije.

Menijo, da Hojs ne nosi zgolj objektivne odgovornosti za policijsko nasilje na protestih v Ljubljani, ampak da je tudi subjektivno vplival na takšno policijsko taktiko. Prepričani so, da zahteve po povečani represiji prihajajo iz državnega vrha, konkretno od predsednika vlade in predsednika SDS Janeza Janše ter podpredsednika SDS Hojsa.

Ob tem navajajo še ponižujoč, ignorantski in nestrokovni odnos do splošne in strokovne javnosti, protestnikov, zaposlenih v policiji, predstavnikov sindikatov in neodvisnih državnih organov, ki na "kakršenkoli način opozarjajo na protiustavno in nezakonito ravnanje ministra".

Med očitki v interpelaciji podpisani navajajo še nezakonita zaposlovanja v policiji ter nedopustne in nezakonite grožnje z odpovedjo delovnega razmerja predstavnikom sindikatov in zaposlenim v policiji, ki opozarjajo na nepravilnosti.

Izpostavljajo tudi problem vladanja z odloki, ki je po njihovih navedbah nedemokratičen, saj s tem izvršilna oblast poskuša prevzeti tudi naloge zakonodajne veje oblasti, hkrati pa z njimi v družbi ustvarja kaos.

Eno interpelacijo je Hojs v tem mandatu že prestal. Junija lani so jo vložile LMŠ, SD, Levica in SAB s prvopodpisanim poslancem SD Matjažem Nemcem. Na glasovanju konec septembra lani jo je podprlo 38 poslancev, 43 jih je glasovalo proti. Za uspeh interpelacije je sicer potrebnih 46 poslanskih glasov.

Ob tem je Vatovec še ocenil, da so dogodki zadnjega meseca dovolj resni, da bi lahko oziroma bi morali prepričati tudi poslance, ki sicer podpirajo vlado, da interpelacijo tokrat podprejo. Kot je dejal, pozivajo vse poslance, da razmislijo, ali "podpirajo takšen način razgradnje države, ali podpirajo to, da se vlada dobesedno ne rabi več ukvarjati s tem, kaj so zakoni".

To je sicer deveta interpelacija v tem mandatu. Na obravnavo v DZ trenutno čakata interpelaciji zoper ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec ter ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.