25. 4. 2018, 14:36 | Vir: STA

Zoran Janković se bo vključil v volitve: "... samo, da ne bo zmagal Janez Janša!"

Shutterstock

Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković je na današnji novinarski konferenci povedal, da se namerava vključiti v letošnje volitve za DZ, ni pa se še odločil, "na kakšen način in kako močno". Vsekakor pa namerava narediti vse, da na volitvah ne bo zmagal Janez Janša, ki mu javnomnenjske ankete po Jankovićevih besedah napovedujejo zmago.

Janković se bo o tem, kako se bo vključil v volitve, odločil do 3. maja, ko se izteče rok za vložitev kandidatnih list in se tudi uradno začne predvolilna kampanja. Kandidatno listo ima sicer že sestavljeno, tudi zbiranje podpisov za nastop na volitvah po njegovih besedah ni problem.

Na kakšen način se bo vključil v volitve, je po njegovih besedah odvisno tudi od pogovorov s predstavniki preostalih levih političnih strank. Sam se je v tem mesecu o sodelovanju pogovarjal s predsednikom SMC Mirom Cerarjem in predsednikom SD Dejanom Židanom. Pri tem je prepričan, da bi morali dati "egote na stran" in skleniti dogovor "o neki koaliciji" oziroma "oblikovanju neke skupne politike".

Vse to je po njegovih besedah treba narediti, da se prepreči zmaga Janezu Janši in SDS. Prepričan je namreč, da je Janša, ko je bil predsednik vlade, vodil katastrofalno politiko. Med drugim je po Jankovićevih besedah prodal Mercator, pozival v Slovenijo trojko in vzel denar Mestni občini Ljubljana. "Moj motiv zato je, da levica nastopi skupaj, da zmaga in da dobimo normalno vlado," je dejal.

Na vprašanje, ali se je o oblikovanju skupne politike pogovarjal tudi z Marjanom Šarcem, je odgovoril, da takšnih pogovorov ni bilo, na dodatno vprašanje, ali pogovori še bodo, pa je dodal, da to prepušča času po 3. maju.

Če bo njegova stranka nastopila na volitvah, ga na kandidatni listi ne bo, saj da delo v parlamentu ni zanj. Glede sodnih in drugih postopkov, v katerih se je znašel, pa je dejal, da njega niso nikoli obdolžili, da ne dviguje pošte s sodišč, da se redno udeležuje vseh obravnav in da so bile do zdaj vse odločitve sprejete v njegovo korist.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.