4. 12. 2018, 12:00 | Vir: STA

ZPM Moste Polje za sistemske spremembe na področju socialne zakonodaje

profimedia

Socialno ogroženi s svojimi stiskami pogosto trčijo ob zid prava, so opozorili na Zvezi prijateljev mladine Moste-Polje, kjer so danes predstavili predloge sistemskih sprememb, s katerimi bi lahko pomembno vplivali na reševanje socialnih stisk najobčutljivejših skupin.

Odvetnica Nina Zidar Klemenčič, ki že več let sodeluje z Zvezo prijateljev mladine Moste-Polje v projektu brezplačne pravne pomoči, je na okrogli mizi Pravo ali prav, ki so jo organizirali v sklopu Verige dobrih ljudi, kot največji problem, ki so ga zaznali skozi leta, ocenila to, da se pravo ne uporablja tako, da bi bilo prav, ampak za to, da se ljudem postavlja ovire.

"Opozarjamo, da se še vedno ukvarjamo s posledicami nepremišljenih tektonskih sprememb socialne zakonodaje izpred sedmih let in da politika vseskozi ne razume dovolj, kako usodno s tem posega v življenja otrok in družin," pravijo v zvezi.

Pripravili že tretji manifest

Zidar Klemenčičeva je danes predstavila tudi manifest zveze oz. predlog sistemskih sprememb. Ta manifest je tretji, ki so ga v zadnjih letih pripravili, je pojasnila danes. Upa pa, da bo bolj uspešen od prejšnjih dveh. Politiki predlagajo uveljavitev oz. ureditev nekaterih stvari, ki bi pomembno vplivale na posameznike, ki se znajdejo v socialno najtežjih trenutkih, ko potrebujejo pomoč države.

Med drugim predlagajo spremembe v načinu odločanja centrov za socialno delo o prošnjah posameznikov za socialno pomoč in uvedbo rešitve, po kateri bi bil center za socialno delo v primeru, da odločbe ne izda v osmih dneh, prosilcu dolžan nek pavšal, dokler odločba ne bo izdana.

Pozivajo tudi k rešitvi stanovanjske problematike za socialno ogrožene družine. "Potrebovali bi prava socialna stanovanja za družine, za katere srednjeročno ni pričakovati, da bodo zmogle plačevati stroške," je dejala Zidar Klemenčičeva. Po njenih besedah so stanovanjski skladi naravnani zelo proti reševanju socialnih stisk ljudi, hitro zaženejo tudi postopke deložacije neplačnikov.

Pozivajo k vzpostavitvi sklada, ki bi poravnaval stroške ljudi, dokler se njihova situacija ne razreši.

V pozivu tudi opozarjajo, da bi morala biti osnovna šola tudi dejansko brezplačna in da je treba, kje so predpisane plačljive vsebine, zagotoviti, da bodo za socialno šibke otroke plačane iz proračuna. Za tiste dijake, ki v svojem šolskem programu potrebujejo neko obvezno opremo, pa bi to financirali iz javnih sredstev.

Predlagajo tudi prevetritev sistema izvršb, drugačen sistem presojanja o upravičenosti do otroških dodatkov, boljšo aktivno politiko zaposlovanja in še druge ukrepe.

Gre za vprašanje politične volje tistih, ki dejansko lahko odločajo, je danes opozorila Zidar Klemenčičeva.

Če se hoče, je vse mogoče

Državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje Dominika Švarc Pipan, ki je sodelovala v današnji razpravi na Zvezi prijateljev mladine, se je zavezala, da bo sporočila iz manifesta skušala prenesti do predsednika vlade Marjana Šarca in svoje nadrejene, ministrice za pravosodje Andreje Katič.

Gonilna sila Zveze prijateljev mladine Moste-Polje Anita Ogulin je ob tem izrazila prepričanje, da "če se hoče, je vse mogoče". Kot je opozorila, danes že za pridobitev otroškega dodatka potrebuješ pravno pomoč; "birokracija se je tako razpasla, da ljudje omagajo, še preden pridejo do ustrezne podpore sistema. Ko pa sistem zazna posameznika, je ta deležen toliko obremenitev, da jih sam ne zmore".

Zidar Klemenčičeva v okviru projekta Botrstvo že osem let sodeluje pri brezplačni pravni pomoči. V tem času so pomoč nudili več kot 3000 posameznikom in družinam v socialni stiski. Danes je napovedala nadgradnjo brezplačne pravne pomoči v enotno pravno točko, na kateri bodo trikrat na teden nudili pravno svetovanje.

Današnji pogovor je usmerjal novinar medijske hiše POP TV Jani Muhič, ki je ob zaključku pogovora v imenu podjetja Pro Plus Ogulinovi predal tudi ček v višini 62.500 evrov. Kot je povedal, gre za odškodnino, ki jo je njihovi medijski hiši morala plačati država zaradi kršitve pravice do poštenega sojenja, in so jo v družbi sklenili prispevati v dobrodelne namene.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ