5. 6. 2021, 12:42 | Vir: STA

Zračni prostor članic EU poslej zaprt za beloruska letala

profimedia

Zračni prostor Evropske unije je od danes zaprt za letala beloruskih letalskih družb. Za to so se konec maja zavzeli voditelji EU zaradi prisilnega pristanka Ryanairovega letala in aretacije opozicijskega novinarja Romana Protaseviča v Minsku, v petek pa je odločitev sprejel Svet EU.

V skladu z ukrepom članice EU beloruskim letalskim družbam ne smejo odobriti pristanka ali vzleta na svojem ozemlju ter letenja v svojem zračnem prostoru, so navedli na Svetu EU.

Svet EU, v katerem so zastopane države članice, je tako sledil pozivu voditeljev unije, ki so se na vrhu konec maja zavzeli za prepoved uporabe evropskega zračnega prostora in letališč za beloruska letala. Zavzeli so se tudi razširitev seznama posameznikov in pravnih oseb v Belorusiji, ki bi jih lahko doletele sankcije. Poleg tega naj bi pripravili dodatne ciljne gospodarske sankcije proti režimu beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka.

Veleposlaniki držav članic naj bi seznam posameznikov in pravnih oseb, proti katerim bi uvedli sankcije, dokončali prihodnji teden. Med drugim naj bi bilo na seznamu okoli 10 oseb, odgovornih za prisilni pristanek Ryanairovega letala v Minsku, kjer so aretirali beloruskega opozicijskega novinarja Romana Protaseviča in njegovo partnerko.

Poleg tega so voditelji evropske letalske družbe pozvali, naj se izogibajo letenju nad beloruskim zračnim prostorom. Številne družbe tako ne letijo nad Belorusijo. Več letov med evropskimi državami in Rusijo je bilo medtem odpovedanih, pri čemer v Moskvi trdijo, da do tega prihaja, ker imajo preveč zahtev za potrditev novih načrtov letov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord