14. 1. 2020, 12:13 | Vir: STA

Zrak v Melbournu zaradi požarov ta hip med najslabšimi na svetu

profimedia
Zrak v Melbournu zaradi požarov ta hip med najslabšimi na svetu (foto: profimedia)

Kakovost zraka v Melbournu, drugem največjem mestu v Avstraliji, in ostalih delih zvezne države Viktorija je bila danes med najslabšimi na svetu in je predstavljala veliko tveganje za zdravje. Krivec za to so obsežni gozdni požari, ki še vedno divjajo na vzhodu in sever Viktorije.

Prebivalci Melbourna so se danes zbudili že v drug zaporedni dan z izjemno slabo kakovostjo zraka, do popoldneva po lokalnem času pa je imelo mesto glede na spletno bazo podatkov o kakovosti zraka Air Visual že najslabši zrak na svetu.

Tovrstni pogoji nastopijo, ko se temperature spustijo in se trdi prašni delci spustijo zelo nizko k tlom, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnil vodja zdravstvenih oblasti v Viktoriji Brett Sutton. Ljudi pozivajo, naj se zadržujejo v notranjih prostorih. Ob tako slabi kakovosti zraka so po besedah Suttona ogroženi tudi tisti, ki so sicer zdravi.

Debela odeja dima prekriva območje od pokrajine East Gippsland na vzhodu Viktorije do Melbourna in njegovega predmestja proti zahodu. Dim je v mestu poskrbel za sprožitev kar nekaj požarnih alarmov. Vremenoslovci sicer napovedujejo, da ga bo v sredo veter začel dvigovati.

Dim, ki ga povzročajo požari, je vir številnih težav v Sydneyju, Canberri in drugih avstralskih mestih, minuli teden pa je dosegel Novo Zelandijo in prek Tihega oceana tudi Južno Ameriko.

Ameriška vesoljska agencija Nasa je danes sporočila, da je bil dim 8. januarja na pol poti okrog Zemlje in bo kmalu naredil poln krog. Z zahoda naj bi se v kratkem znova vrnil nad Avstralijo. "Dim bo po pričakovanjih naredil najmanj en cel krog okrog Zemlje," je sporočila Nasa.

Kot so še pojasnili, se je dim premaknil v nižjo stratosfero in dosegel višino 17,7 kilometra nad gladino morja. "Ko je enkrat v stratosferi, lahko dim potuje tisoče milj od vira in vpliva na podnebne pogoje po vsem svetu," so dodali.

Po vsej Avstraliji je v zadnjih mesecih gorelo več sto požarov, ki so uničili več kot 11,8 milijona hektarja površin in terjali najmanj 28 življenj.

V Viktoriji je danes gorelo še 16 požarov, od katerih pa ni noben predstavljal resne grožnje. V zvezni državi Novi Južni Wales medtem še vedno gori 100 požarov, od katerih pa vsi razen dveh predstavljajo najnižjo stopnjo tveganja. Težko pričakovani dež naj bi v državi dočakali še danes.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.