27. 1. 2019, 10:28 | Vir: STA

Po petkovi nesreči, ki je do zdaj terjala že 40 življenj, prebivalcem Brumadinha grozi, da bo popustil še drugi jez

profimedia

Zrušitev rudniškega jezu na jugovzhodu Brazilije v bližini mesta Belo Horizonte je terjala najmanj 40 smrtnih žrtev, a se bo število najverjetneje še povečalo. Pogrešajo namreč še okoli 300 ljudi, medtem ko iskanje in reševanje otežuje deževje, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kot da to ne bi bilo dovolj, se je danes zjutraj sprožil alarm, ki opozarja na grožnjo razpoke še enega jeza. Nevarnost bi lahko prizadela isto skupnost, ki si še ni opomogla od prve nesreče. Alarm se je sprožil ob 5.30 zjutraj po lokalnem času. Svarilo se nanaša na nevarnost visoke ravni vode. Gre za jez, ki je del rudarskega kompleksa Corrego do Feijao, je sporočilo rudarsko podjetje Vale. Gasilci so že začeli z evakuacijo ogroženega območja.

Reševalci se s helikopterji in skozi blato skušajo prebiti do preživelih. Guverner brazilske zvezne države Minas Gerais Romeu Zema je že zatrdil, da bodo odgovorni kaznovani.

Po navedbah britanskega BBC so od petkovega zrušenja jezu rešili okoli 366 ljudi, od tega so jih 23 prepeljali v bolnišnico.

Rudarsko podjetje Vale, ki je imelo v lasti porušeni jez, je sporočilo, da ne uspe vzpostaviti stika z nekaj več kot 250 zaposlenimi in pogodbenimi sodelavci. Prav tako so pogrešani zaposleni in gostje v tamkajšnjem gostišču.

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro si je v soboto v preletu ogledal prizadeto območje. Na pomoč mu je priskočil njegov zaveznik, izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki je napovedal, da bo Izrael na območje poslal svojo misijo.

Po navedbah brazilskega časnika Folha de S. Paulo naj bi rudarski kompleks, ki mu pripada zrušeni jez, decembra dobil dovoljenje za širitev. Skupine za varovanje okolja so temu nasprotovale. Podjetju Vale so oblasti po katastrofi že blokirale šest milijard realov (1,4 milijarde evrov) premoženja za pokritje škode.

Delavci podjetja Vale so bili v petek pri kosilu, ko se je jez zrušil. Na območje se je razlilo morje rdeče-rjavega blata, ki je zrušilo in prekrilo več objektov. Ponekod je plast blata debela deset metrov.

Reka rudarskih odpadkov je sprožila tudi zaskrbljenost zaradi morebitne kontaminacije območja. Pri Valeju navajajo, da gre večinoma za pesek in da material ni strupen. Vendar pa je poročilo Združenih narodov leta 2015 ob podobni nesreči ugotovilo, da so odpadne vode vsebovale visoke stopnje strupenih težkih kovin.

Glavni izvršni direktor koncerna Vale Fabio Schvartsman je sporočil, da družbi razlog za zrušenje jezu še ni poznan. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.