22. 5. 2018, 19:21 | Vir: STA

Zuckerberg se je v Evropskem parlamentu opravičil

profimedia

Ustanovitelj in izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg se je danes v razpravi v Evropskem parlamentu opravičil, ker niso storili dovolj za preprečitev zlorabe osebnih podatkov uporabnikov družbenega omrežja. "To je bila napaka in žal mi je za to," je dejal in obljubil, da bo storil vse, da se ta napaka popravi.

Zuckerberg je obljubil zavezanost izboljšanju trenutnega stanja in izpostavil znatne naložbe za zagotovitev varnosti uporabnikov, na primer podvojitev števila ljudi, ki pri Facebooku skrbijo za varnost uporabnikov, na več kot 20.000 do konca tega leta.

Šef Facebooka je na zaslišanju v ameriškem kongresu pred časom že prevzel osebno odgovornost za zlorabo osebnih podatkov več deset milijonov uporabnikov tega družbenega omrežja in opozoril na "oboroževalno tekmo" proti ruskemu širjenju dezinformacij.

Evropski poslanci, ki jih ob prihajajočih evropskih volitvah maja prihodnje leto skrbi vpliv zlorabe podatkov na volitve, so na aprilskem zasedanju zlorabo podatkov ostro obsodili, nekateri pa so zahtevali tudi Zuckerbergovo opravičilo.

Facebook je tarča očitkov zaradi razkritja informacij, da je britansko podjetje Cambridge Analytica zlorabilo podatke približno 50 milijonov njegovih uporabnikov za prirejanje osebnih sporočil v politične namene. Tako naj bi vplivali na kampanjo o izstopu Velike Britanije iz EU in na izid ameriških volitev leta 2016.

Afera z zlorabo osebnih podatkov uporabnikov Facebooka je izbruhnila nekaj mesecev pred uveljavitvijo korenite reforme evropskih pravil o varstvu osebnih podatkov ta petek.

V Bruslju svarijo, da bo z novimi pravili takšno početje zelo drago - podjetjem grozi kazen v višini do štirih odstotkov njihovega letnega prometa. Nova pravila sicer ne bodo veljala retrospektivno, tako da v omenjenem primeru ne pridejo v poštev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.