8. 1. 2021, 16:59 | Vir: STA

Župan Londona razglasil krizne razmere: "Širjenje virusa je ušlo izpod nadzora"

Shutterstock

Londonski župan Sadiq Khan je danes posvaril, da je širjenja novega koronavirusa v Londonu izpod nadzora, bolnišnice v britanski prestolnici pa bi bile lahko zaradi vse višjega števila okužb, povezanim z novim sevom, kmalu preobremenjene. Razglasil je neke vrste krizne razmere ob izrednem dogodku, ki terja uveljavitev posebnih ukrepov.

"Kruta resnica je, da nam bo v naslednjih nekaj tednih zmanjkalo postelj za bolnike, če se širjenja virusa ne bo drastično upočasnilo," je v izjavi sporočil Khan in pozval k večji podpori osrednje britanske vlade.

"Razglašamo krizne razmere, ker je grožnja, ki jo virus predstavlja našemu mestu, na kritični točki. Če ne ukrepamo takoj, bi bil lahko naš zdravstveni sistem preobremenjen in umrlo bo več ljudi," je posvaril po poročanju britanskega BBC.

Glede na ocene je z novim koronavirusom okužen eden od 30 Londončanov. Trenutno je v bolnišnicah 7000 covidnih bolnikov, kar je v primerjavi z aprilskim vrhom epidemije 35-odstotni porast, je dejal Khan. Te številke so močno narasle v zadnjem tednu.

Khan upa, da bo njegova odločitev vplivala na premierja Borisa Johnsona, da bo sprejel dodatne ukrepe v boju proti širjenju novega koronavirusa. Obenem je pozval Londončane, naj odigrajo svojo vlogo s tem, da se strožje držijo ukrepov.

"Danes jih prosim, naj ostanejo doma, razen če ni absolutno nujno, da ga zapustijo. Ostanite doma, da zaščitite sebe, svojo družino, prijatelje in druge Londončane ter da zaščitite naš zdravstveni sistem," je sporočil.

Krizne razmere, kakršne je danes razglasil Khan, sicer pomenijo izredni dogodek, ki terja uveljavitev posebnih ukrepov s strani služb za nujno pomoč, zdravstvenega sistema ali lokalnih oblasti. Razglasitev pomeni, da službe za nujno pomoč in bolnišnice ne morejo zagotavljati svoje običajne ravni delovanja, pojasnjuje BBC.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.