28. 5. 2020, 11:08 | Vir: STA

Župan Saša Arsenovič razglasil Maribor za območje brez koronavirusa

Profimedia

Ker je minilo 28 dni, ko med prebivalci Maribora ni bilo potrjene nove okužbe z novim koronavirusom, je župan Saša Arsenovič sporočil, da je Maribor od danes, 28.5. uradno območje brez okužbe s tem virusom. Zadnjo okužbo so v tem mestu zabeležili 30. aprila.

Obdobje 28 dni predstavlja dvakratno inkubacijsko dobo tega novega virusa. Če v tem času ni novih primerov, to po zdravstveni definiciji pomeni, da je to območje brez okužbe, izpostavljajo na mariborski občini.

Župan Arsenovič se je v današnjem nagovoru, ki ga je objavil na družbenem omrežju Facebook, zahvalil vsem meščankam in meščanom, da so upoštevali zaščitne ukrepe, ter vsem službam, ki so sodelovale v soočanju z novim koronavirusom. "14. marca smo bili prvi, ki smo zapirali in odločno začeli z zaustavljanjem širjenja covida. Danes, dva meseca in pol potem, lahko z veseljem in ponosom razglasim Maribor za covid prosto cono," je dejal.

Skupno so v Mariboru zabeležili 28 okužb z novim koornavirusom, kar je za tako veliko mesto velik uspeh, meni župan. "S svojim zgledom smo bili dober primer ne samo v Sloveniji, ampak tudi v Evropi," je prepričan. "To mi daje upanje, da bomo skupaj uspeli tako složno narediti tudi ne le ekonomski preboj, ampak tudi razvoj našega čudovitega mesta," je dodal.

Izpostavil je, da tako v mariborskem zdravstvenem domu kot kliničnem centru ni bilo nobenega primera neposrednega prenosa okužbe z novim koronavirusom z bolnika na zaposlene. "Še enkrat se zahvaljujem vsem, ki ste pomagali," je dejal.

Prvi primer okužbe z novim koronavirusom v Mariboru so zabeležili 5. marca pri 32-letniku, ki je zaposlen v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor. Na mariborsko vstopno točko za bolnike s sumom na koronavirusno bolezen je prišel takoj, ko so jo odprli.

UKC Maribor je bila sicer ena prvih ustanov v Sloveniji, ki je ob pojavu novega koronavirusa v sosednjih državah začela uveljavljati omejitve gibanja in delovanja. Arsenovič pa je odredil zaprtje vseh lokalov v občini, še preden je bilo to uveljavljeno na državni ravni.

V UKC Maribor imajo trenutno le še enega bolnika s covidom-19, medtem ko so jih imeli na vrhuncu epidemije konec marca hospitaliziranih 34. Uspešno so oskrbeli skupno 94 bolnikov s covidom-19 in jih prepustili v domačo oskrbo, smrtnih žrtev pa so zabeležili 12.

Izjava strokovnega direktorja UKC Maribor

Strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin zasluge za dejstvo, da v Mariboru že štiri tedne ni bilo niti enega pozitivnega izvida za covid-19, pripisuje mariborski občini, ki je med prvimi sprejela ustrezne ukrepe, ter vsem zdravstvenim ustanovam v mestu. "Vsi ukrepi so bili ustrezni in pravočasni," je dejal. "Verjamem, da bodo ti rezultati trajni in da do drugega vala ne bo prišlo," je dodal.

Med večjimi občinami so že več kot 28 dni brez okužbe z novim koronavirusom v Murski Soboti, na Jesenicah, v Kopru, Laškem, Ilirski Bistrici, Logatcu, Kočevju, Celju, Postojni, Dravogradu in na Bledu in Ptuju, kažejo podatki sledilnika za covid-19.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.