8. 6. 2020, 11:39 | Vir: STA

Župani mest odpravili policijsko uro zaradi mirnih protestov

Xinhua/STA

Župani mest New York, Chicago in Atlanta so v nedeljo, 7.6. odpravili policijske ure, ker so se protesti proti policijskemu nasilju v soboto zelo umirili. V New Yorku so policisti v nedeljo pred protestno povorko celo odmaknili pregrade pred Trumpovim hotelom in stolpnico.

Med protesti in nemiri, ki so izbruhnili po smrti Georgea Floyda med nasilno aretacijo v Minneapolisu 25. maja, so doslej po ZDA aretirali več kot 10.000 ljudi, vendar se zadeve umirjajo. Zadnje dni skoraj ni bilo več primerov ropanja in razbijanja, v New Yorku pa so v soboto aretirali le štiri ljudi. Do petka so jih skupaj prijeli več kot 2000.

Župan Bill de Blasio je izrazil upanje, da je bilo to zadnjič, ko so morali v mestu uvesti policijsko uro. Pohvalil se je, da je preprečil prihod nacionalne garde v mesto, kar bi po njegovem mnenju povečalo napetosti.

Prva faza odpiranja gospodarstva

V mestu se začenja prva faza odpiranja gospodarstva v času umirjanja pandemije covida-19, guverner države Andrew Cuomo pa je vse, ki so se udeleževali protestov, prosil, naj se testirajo.

Na delovna mesta se bo vrnilo med 200.000 do 400.000 ljudi, znova naj bi se številni vozili z javnim prometom javnega prometa, a marsikaj ostaja naprej zaprto. Zaprta ostajajo na primer gledališča, muzeji, športne prireditve, restavracije in bari.

Policisti v New Yorku v nedeljo prvič niso nosili čelad, protestnike so spustili, da gredo mirno proti dvema zgradbama predsednika ZDA Donalda Trumpa in so jim umaknili barikade, da gredo mimo, ter jih potem namestili nazaj. V Brooklynu so se policisti celo fotografirali s protestniki. Župan je napovedal nekaj sprememb v policijskih postopkih in napovedal pregon vseh, ki so med protesti prekoračili pooblastila.

Nacionalna garda je začela v nedeljo zapuščati mesta po Kaliforniji in tudi prestolnico ZDA Washington. Truplo pokojnega Floyda pa je iz Minneapolisa preko Severne Karoline prispelo v Houston, kjer bo danes še ena spominska slovesnost, v torek pa pogreb.

Incident v Seattlu

V Seattlu pa je moški z avtomobilom zapeljal v protestnike, nato pa je še streljal in pri tem ranil enega od protestnikov, ki se mu je uprl. Po navedbah policije so gasilci ranjenega protestnika prepeljali v bolnišnico, njegovo stanje pa je stabilno. V incidentu ni bil ranjen nihče drug. Na videoposnetkih očividcev je videti, kako je moški zapustil svoje vozilo, protestniki pa so ga obkolili. Moški je mahal s pištolo in se prerinil skozi množico, nato pa se je predal policiji, poročajo tuje tiskovne agencije.

V Dearbornu v državi Michigan so odstranili kip nekdanjega župana Orvilla Hubbarda, ki je veljal za rasista.

Na rasizem, policijsko nasilje in neenakosti med rasami so opozarjali tudi v športu. Košarkarska ekipa lige NBA Milwaukee Bucks je povedla svoje navijače v protestni pohod skozi mesto. Na čelu je bil branilec ekipe Sterling Brown, ki toži mesto zaradi policijskega nasilja proti njemu januarja 2018.

Nasprotovanje rasizmu in policijskemu nasilju nad temnopoltimi pa so izrazili tudi v enem najbolj "belih" ameriških športov. Nedeljska dirka avtomobilov Nascar se je v nedeljo ustavila po ogrevanju in vozniki so se postavili pred prazne tribune, kjer je predsednik Nascarja Steve Phelps dejal, da so temnopolti v ZDA dolgo trpeli in predolgo ni nihče slišal zahtev za spremembe.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.