5. 6. 2020, 22:20 | Vir: STA

Županja Washingtona Muriel Bowser glavno ulico proti Beli hiši popisala s protirasističnim geslom

profimedia

Županja Washingtona Muriel Bowser je naročila in organizirala ogromno akcijo ulične umetnosti na glavni ulici, ki vodi proti Beli hiši. V okviru akcije so tla porisali s sloganom Black Lives Matter (Življenja temnopoltih so pomembna), poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Županja je trenutno v sporu z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in zahteva, da se zvezne sile umaknejo iz mesta.

Ulice v bližini Bele hiše so že dneve prizorišče protirasitičnih protestov, večja demonstracija pa je napovedana za soboto.

Protesti po ZDA so izbruhnili po nasilni smrti temnopoltega Georgea Floyda med aretacijo v Minneapolisu. Pogosto se protesti sprevržejo v nasilje, tako med protestniki kot policijo. Kopičijo se tudi obtožbe na račun policije, kot je newyorška, da aretirane protestnike gnete v obore, kot da pandemije koronavirusa nikoli ne bi bilo.

Vodja newyorške policije Dermot Shea se je v četrtek pozno zvečer opravičil za napačno ravnanje policistov med protesti. "Za naš del pomanjkanja vljudnosti, diskriminatornih obsodb, pretiranega nasilja, nesprejemljivega izražanja in drugih napak, smo ljudje. Žal mi je," je povedal.

Shea pa je še poudaril, da so protestniki policiste vedno znova žalili in jih napadali ter pozval, da se mora to končati. "Ali je tudi vam žal," je vprašal protestnike.

V New Yorku se v četrtek spet številni protestniki niso držali policijske ure, kar je vodilo v konflikte s policijo in v aretacije. Policijska ura, ki velja od ponedeljka, bo predvidoma v veljavi še do nedelje.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ