16. 4. 2021, 11:04 | Vir: STA

Zveza paraplegikov svoj dan drugič zapored obeležuje na spletu

profimedia

Danes je dan slovenskih paraplegikov in tetraplegikov, ki so z več lokalnimi društvi združeni v Zvezo paraplegikov Slovenije. Že drugič bodo tradicionalni dnevi Izzivi paraplegije malo drugačni, a nič manj praznični. Tako bodo slavnostno skupščino prvič v več kot polstoletni zgodovini zveze izvedli preko spleta, ki je postal že njihov vsakdanjik.

Zveza zastopa interese članstva neprekinjeno od leta 1969, ko se je na pobudo takratnih enajstih vizionarjev pod vodstvom pokojnega Ivana Peršaka pričelo organizirano delovanje.

Letos bodo že drugič zapored svoj praznik, 52 let delovanja zveze, obeležili razmeram primerno. Upoštevali bodo epidemiološke ukrepe, se povezali s sodobno tehnologijo, a brez tistih pristnih stikov, ki jih osrečujejo z neposredno človeško toplino, je zapisal predsednik zveze Dane Kastelic. V mislih se bodo zapeljali dve leti nazaj, ko jih virus še ni omejeval in ko so se na njihov praznični dan s slovesno skupščino in spremljevalnimi dogodki spomnili na ustanovitev in uspešen razvoj organizacije.

Rdeča nit delovanja zveze je doseganje socialne pravičnosti in enakih možnosti ter ustvarjanje pogojev za kakovostno in celovito vključitev paraplegikov in tetraplegikov v življenje, delovno okolje in v vse oblike družbenega življenja ob enakih pogojih, kot jih imajo zdrave osebe. Ob tem poskušajo uveljavljati človekove pravice in avtonomnost paraplegikov in tetraplegikov kot posameznikov in skupin, so navedli v zvezi.

Kastelic je izpostavil tudi trenutne najpomembnejše prioritete, s katerimi se aktivno ukvarjajo na zvezi:

"Da se v zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju vpiše pravica do obnovitvene rehabilitacije, ki jo imajo poleg ostalih najtežje gibalno oviranih invalidov tudi para in tetraplegiki, da se odpravi diskriminacija med invalidi, ki jo je povzročilo sprejetje pokojninskega zakona leta 1993, in da se zagotovi stabilno financiranje naših posebnih socialnih programov in delovanja".

Kastelic se je ob današnjem prazniku zahvalil prostovoljcem in zaposlenim ter slovenskim paraplegikom, tetraplegikom in državljanom, ki živijo in delajo z njimi, čestital za njihov dan. Hkrati je pozval javnost in politike, da posvetijo kar največjo pozornost reševanju vprašanj, povezanih z njihovo kakovostjo življenja.

V tem enoletnem času so izdali brošuro o zdravi prehrani in zdravem načinu življenja ljudi na invalidskih vozičkih in pregled športnega dogajanja, predvsem pa dosežkov slovenskih paraplegikov in tetraplegikov v 50 letih organiziranega delovanja.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord