29. 12. 2022, 18:31

Zveza prijateljev mladine Slovenije: "Naš skupni cilj je, da pomagamo družinam, mladim in otrokom."

Promocijska fotografija

December je čas, ko vse več ljudi dobrodelnost postavi na prvo mesto. Z Bredo Krašna, generalno sekretarko Zveze prijateljev mladine Slovenije smo govorili o stvareh, ki jim pomenijo največ, vseh dobrodelnih projektih pod njihovim okriljem in dobrodelnosti Slovencev.

Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) je nevladna, prostovoljna, neprofitna in nadvse srčna organizacija, ki deluje že od leta 1953. So eden najbolj znanih humanitarnih programov Slovenije, ki posameznike osrečujejo že vrsto let. Sodelujejo s svojimi 112 članicami – društvi in zvezami prijateljev mladine iz vse Slovenije. »Naš skupni cilj je, da pomagamo družinam, mladim in otrokom,« je dejala Krašna. 

ZPMS izvaja kar nekaj izredno poznanih programov kot so Evropa v šoli, Otroški parlament, Pomežik soncu, Eno srce – socialno humanitarni programi, Teden otroka in Tom telefon. 

Na katere programe so najbolj ponosni?

"Naši najmočnejši vsebinski programi so Tom telefon, Otroški parlament, Evropa v šoli, Mladi raziskovalci zgodovinarji, Teden otroka, področje otrokovih pravic  in tudi Dedek Mraz, ki smo ga prav mi, na ZPMS uspeli vpisati v register nesnovne kulturne dediščine," je dejala Krašna.

Njihovo delovanje programov in projektov lahko tudi posamezniki podpremo na številne različne načine. Sprejemajo donacijo preko spletnega obrazca, nakazilo prek položnice, nakazilo s QR kodo, z mesečnim donatorstvom, doniranje kot pravna oseba, z nakupom različnih izdelkov ali tako, da namenite del svoje dohodnine. "Lahko povem, da so nam zelo pri srcu donacije pravnih oseb. Letos nas je presenetilo podjetje NLB. Zakaj nam je tako pomembna taka donacija? Predvsem zaradi tega, ker takrat, ko so nas obvestili o donaciji, so rekli, da nam zaupajo, da bomo sredstva razporedili na programe, kjer sredstva res potrebujemo," je pojasnila Krašna.

S skupnimi močmi bliže cilju 

"Z donacijo NLB je poslanstvo Zveze prijateljev mladine Slovenije bližje cilju – da čim večjemu številu družin dvignemo kakovost bivanja in damo občutek vrednosti. Sredstva bomo namenili tako humanitarnim, kot vsebinskim programom," pravi Darja Groznik, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije in dodaja: "Z našimi socialnovarstvenimi in humanitarnimi programi, združenimi pod imenom Eno srce, bomo zagotovili finančno, materialno in psihosocialno pomoč otrokom in družinam v stiski, z odličnimi izobraževalnimi in podpornimi programi (Teden otroka, Otroški parlamenti, TOM telefon, natečaj Evropa v šoli ) pa kakovostno preživljanje prostega časa, raziskovanje in ustvarjanje."

"Vaša donacija bo čudovito sporočilo številnim otrokom in njihovim družinam in za to se vam iskreno zahvaljujemo."

NLB Skupina želi sodelovati, vplivati in izboljševati kakovost življenja tu v Sloveniji, kjer smo doma. Leto so zaključili z dobrodelno donacijo različnim ranljivim skupinam in v druge dobrodelne namene, to na vseh trgih, kjer delujejo. Zaposleni v NLB Skupini so predlagali in z glasovanji izbrali različna društva, humanitarne organizacije in skupine, katerim so namenili več kot 500.000 evrov. V Sloveniji so sredstva namenili društvu staršev otrok, obolelih z rakom – Junaki 3. nadstropja, Zvezi prijateljev mladine ter Živalskemu vrtu in Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana.  

Letošnje leto so zaokrožili s prisrčno mislijo: "Ker je svet, poln srčnosti, svet, poln priložnosti."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.