16. 8. 2021, 15:49

Zvezdniki, ki se ne tuširajo vsak dan, sprožili debato – kako pogosto naj bi se dejansko tuširali?

Profimedia

Na spletu so nekateri zvezdniki odkrito povedali, da niso praktikanti vsakodnevnega tuširanja, kar je hitro sprožilo debato o tem, kako pogosto naj bi se ljudje dejansko tuširali.

Ljudje so bili precej šokirani, ko je igralec Jake Gyllenhaal v intervjuju za Vanity Fair priznal, da mu tuširanje včasih ni najbolj nujna stvar. Podobnega mišljenja je tudi simpatična igralka Kristen Bell, ki je razkrila, da – po njenih besedah – počaka na smrad, preden se podvrže temeljitemu tuširanju. Tudi Mila Kunis in Ashton Kutcher imata nekoliko prilagojene higienske standarde - povedala sta, da svoje otroke umivata, ko so vidno umazani. Kar verjetno niti ne pomeni, da jih umivata redko, saj se otroci zelo hitro umažejo.

Na nasprotnem bregu je Dwayne 'The Rock' Johnson, ki se je radostno pridružil debati o pogostosti tuširanja in povedal, da se tušira trikrat dnevno. Pri rednih intenzivnih treningih in življenju v vroči Kaliforniji, to niti ne preseneča.

Kako pogosto se tuširamo?

Kdo ima prav? Ali obstaja univerzalno pravilo o pogostosti tuširanja? Leta 2019 je bila na spletni strani YouGov objavljena anketa, v kateri se je 49 odstotkov vprašanih opredelilo, da se tuširanja enkrat dnevno, okoli 20 odstotkov se jih tušira štirikrat do šestkrat tedensko, 6 odstotkov pa se tušira večkrat dnevno.

Dermatologi so pri tem enotnega mnenja, da preveč tuširanja lahko škoduje koži. Po njihovih besedah tuširanje vsak dan ni striktno potrebno, razen, če vaš dnevni urnik vključuje fizične aktivnosti ali izpostavljanje umazanim oziroma celo nevarnim snovem. Sicer naj bi bilo dermatološko priporočeno tuširanje trikrat tedensko.

Najbolj priporočeno tuširanje zjutraj

Kljub temu se lahko strinjamo, da je osvežilna jutranja prha dober začetek dneva. Sveži in dišeči z večjim zagonom zakorakamo proti vsakodnevnim izzivom. Študija iz leta 2008 pa je celo pokazala, da je tuširanje neka vrsta hidroterapije in pomaga, kadar smo žalostni, potrti, pod stresom ali celo depresivni.

Tuširanje je najbolj priporočeno zjutraj, saj se ljudje med spanjem ravno tako potimo. Jutranja prha tako odstrani pot in bakterije, ki smo jih čez noč pobrali z rjuh in bi brez prhe potem cel dan sedele na naši koži in povzročale neprijetnosti, celo vnetja.

Prekomerno tuširanje lahko vodi do srbečice in suhe kože

A kako lahko prepogosto tuširanje škoduje? Predvsem lahko uniči naravne zaščitne sloje kože, kar posledično povzroča srbečice in suho kožo.

V poletnem času nimam kaj dosti izbire glede vsakodnevnega tuširanja, pa tudi koži ne povzročamo toliko škode, saj se ves čas potimo. Pozimi je zgodba drugačna. Takrat naj bi bilo do kože bolj prijazno, če bi se tuširali vsak drug dan, saj topla voda lahko povzroči simptome ekcemov, zato nas v hladnih mesecih koža pogosteje srbi in dobi izpuščaje.

Viri: YouGov, Vanity Fair, National Library of Medicine, Independent, People.com

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ