9. 10. 2020, 12:44

Žvižgač Ivan Gale dobil izredno odpoved delovnega razmerja

Daniel Novakovič/STA

Žvižgač Ivan Gale je nekaj mesecev po svojem razkritju domnevno spornih poslov zavoda za blagovne rezerve pri nabavi zaščitne opreme v času prvega vala epidemije covida-19 ostal brez službe. Gale je o tem javnost seznanil danes s kratkim zapisom na svojem Facebook profilu. Na zavodu pa so pojasnili, da zadeve ne morejo podrobneje komentirati.

Na zavodu za blagovne rezerve so za STA pojasnili, da je bilo vodstvo zavoda po ugotovljenih kršitvah področne zakonodaje dolžno ukrepati in uvesti postopke zoper tri zaposlene. "Ker so v zvezi s tem sproženi postopki, zadeve podrobneje ne moremo komentirati," so zapisali.

Gale naj bi dobil izredno odpoved delovnega razmerja, zato naj ne bi bil upravičen do odpovednega roka, odpravnine in nadomestila za brezposelnost.

V Transparency International (TI) Slovenia so ob obvestilu, da je Gale izgubil službo na zavodu za blagovne rezerve, znova opozorili na pomanjkljivosti sistema za zaščito žvižgačev v Sloveniji. Čeprav je ob sprejetju zakona o integriteti in preprečevanju korupcije leta 2010 ta veljal za naprednega, se po njihovem mnenju že nekaj let kažejo tako zakonske luknje kot nezadostno izvajanje zaščite prijaviteljev v praksi.

Predsednica TI Slovenia Alma Sedlar je zato v današnjem sporočilu za javnost pozvala vlado, "naj izkoristi zgodovinsko priložnost za prenos evropske direktive in pripravi samostojen in napreden zakon za zaščito prijaviteljev, v pripravo pa naj vključi čim širši krog deležnikov". Znova je poudarila pomen zaščite prijaviteljev za razkrivanje korupcijskih ravnanj, odtekanja javnega denarja, reševanja življenj in okolja.

"Posamezniki, katerih razkritja so ključna za zaščito javnega interesa, so za svoja dejanja pogosto kaznovani s povračilnimi ukrepi, kot so poskusi diskreditacije, neupravičena prekinitev delovnega razmerja, šikaniranje ali celo fizični napadi. Napreden zakon ter ustrezna implementacija bi prijavitelje lahko zaščitila pred večino povračilnih ukrepov," je zapisala Sedlarjeva.

TI Slovenia je pred kratkim začel izvajati nov projekt, s katerim bo prispeval k zaščiti prijaviteljev tako s spremljanjem prenosa direktive v pravni red kot tudi z dejavnim svetovanjem posameznikom, ki razmišljajo o razkritju domnevnih nepravilnosti. Ti se lahko obrnejo na Center Spregovori, kjer bodo prejeli nasvet, kako ravnati v njihovi situaciji.

Gale je sicer aprila na Televiziji Slovenija spregovoril o domnevno spornih poslih zavoda za blagovne rezerve pri nabavi zaščitne opreme. V začetku avgusta pa je ovadil direktorja zavoda Tomija Rumpfa in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki mu je očital negospodarno rabo javnih sredstev ob večmilijonskem poslu za dobavo zaščitnih mask s podjetjem Hmezad TMT.

Proti ministru je Gale konec avgusta vložil novo kazensko ovadbo zaradi posla s podjetjem Acron, pri katerem naj bi bila država oškodovana za najmanj 1,2 milijona evrov.

Objavil/a Ivan Gale dne Petek, 09. oktober 2020

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.