27. 9. 2019, 10:00 | Vir: STA

Žvižgač, ki je Donalda Trumpa spravil v hudo zagato, naj bi bil uslužbenec CIA!

profimedia

Žvižgač, ki je prijavil telefonski pogovor ameriškega predsednika Donalda Trumpa z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim, kar je zamajalo temelje Trumpovega predsedniškega mandata, je uradnik ameriške obveščevalne agencije Cia, ki je bil napoten v Belo hišo, je poročal ameriški časnik New York Times.

Po navedbah časnika gre za uslužbenca, ki je delal v Beli hiši, a se je nato vrnil v Cio. Pri tem se časnik sklicuje na tri vire, ki so seznanjeni z identiteto žvižgača.

Pritožba, v kateri je opisano, da Trump zlorablja svoja pooblastila za pritisk na ukrajinske oblasti, da bi našel škodljive informacije o demokratičnem političnem tekmecu Joeju Bidenu, nakazuje, da je žvižgač analitik in da pozna podrobnosti ameriške zunanje politike do Evrope. Prav tako izkazuje prefinjeno razumevanje ukrajinske politike in poznavanja zakonodaje, piše časnik.

Gre za prve podatke o identiteti žvižgača; pred tem so namreč informacije navajale, da gre bodisi za žensko ali moškega v množici skoraj milijon obveščevalcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Identiteto žvižgača varujejo ameriški zakoni, ki podpirajo uradnike, ki ob upoštevanju predpisanih postopkov poročajo o velikih kršitvah svojih kolegov ali nadrejenih. Pričakovati je, da bo žvižgač za zaprtimi vrati pričal v kongresu, kar pa bo povečalo možnost za razkritje njegove identitete.

Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb predstavniškega doma ameriškega kongresa je v četrtek objavila poročilo žvižgača, ki opozarja, da je Bela hiša poskušala prikriti vse podrobnosti telefonskega pogovora med Trumpom in Zelenskim.

Iz poročila žvižgača tudi izhaja, da prepis julijskega telefonskega pogovora ni bil shranjen v računalniškem sistemu, ki ga običajno uporabljajo za tovrstne informacije. Namesto tega je bil shranjen v ločenem sistemu, kjer se shranjujejo zaupne informacije s posebno občutljivo vsebino.

V poročilu žvižgač navaja, da je od več predstavnikov ameriške administracije prejel informacije, da poskuša predsednik ZDA izkoristiti svojo moč, da bi vzpodbudil vpletanje tuje države v predsedniške volitve v ZDA leta 2020.

Medtem pa Donald Trump besni ...

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.