8. 4. 2022, 09:13

Kam vse se boste podali za prvomajske praznike? "Večina bo iskala sonce na obali!"

profimedia

Medtem ko nas od prvomajskih praznikov loči malo manj kot mesec dni, si ob relativno ugodnih epidemioloških pogojih hotelirji gotovo obetajo veliko število gostov. A podatki kažejo, da so to morda računi brez krčmarja.

Na Inštitutu za raziskovanje trga in medijev Mediana so ugotavljali, kako in kje nameravajo prebivalci Slovenije preživeti prihajajoče prvomajske praznike.

GRAF 1: Ali v letošnjem letu med prvomajskimi prazniki načrtujete oddih?

Mediana

Kar 60 % vprašanih se med prvomajskimi prazniki ne bo odpravilo na oddih, k tem pa lahko prištejemo še nadaljnjih 17 %, ki si bodo sicer vzeli nekaj dni dopusta, a ga bodo preživeli doma. Tako lahko hotelirji računajo le na približno 10 % domačih gostov, ki nameravajo počitnice preživeti v Sloveniji. 13 % vprašanih pravi, da bodo počitnice preživeli v tujini v Evropi, odstotek vprašanih pa se bo odpravil izven Evrope. 

GRAF 2: Destinacije tistih, ki bodo počitnice preživeli v Sloveniji

Mediana

Večina tistih, ki nameravajo počitnice preživeti v Sloveniji, se bo odpravila iskat sonce na slovensko obalo (22 %), v toplice oziroma terme (18 %) ali na Gorenjsko (14 %). Redkeje bodo počitnice preživeli v Primorju, v hribih, v Prekmurju ali na dnevnih izletih. Približno desetina (12 %) se glede destinacije še odloča. 

GRAF 3: Destinacije tistih, ki bodo počitnice preživeli izven Slovenije

Mediana

 

Med tistimi, ki se bodo na počitnice odpravili preko meje, največ vprašanih pravi, da bodo počitniške dni preživeli na Hrvaškem (46 %). Redkeje se bodo odpravili v druge države EU (19 %), med odgovori pa je izstopal tudi delež tistih, ki nameravajo počitnice preživeti v Italiji (11 %). Izven EU bo potovala približno desetina vprašanih, pri čemer odgovori nakazujejo, da bo večina slednjih počitnice preživela v državah južno od nas (Srbija, Bosna in Hercegovina, Črna gora ipd.). 

Raziskavo je izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana med 30. in 31. marcem 2022 z metodo spletnega anketiranja (CAWI) v okviru Medianinega spletnega panela. V raziskavi je sodelovalo 623 polnoletnih prebivalcev Slovenije. Vzorec je za Slovenijo reprezentativen po spolu, starosti, izobrazbi in regiji. Največja napaka ocene deleža: 2,0.

Na Inštitutu za raziskovanje trga in medijev Mediana verjamejo v pomembnost obveščanja javnosti v vseh razmerah. Prav zato raziskave javnega mnenja, ki nam pokažejo trenutno sliko stanja med prebivalstvom Slovenije o soočanju s covidnimi razmerami, že od marca 2020 izvajajo z lastnimi investicijskimi sredstvi v dobro javnosti in anketirance za njihovo sodelovanje, trud in iskrenost še vedno nagrajujemo.

Inštitut Mediana je član združenja ESOMAR (Evropskega združenja za javnomnenjske in trženjske raziskave). Ustanoviteljica Inštituta Mediana, Janja Božič Marolt, je predstavnica združenja ESOMAR za Slovenijo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.