8. 7. 2020, 19:37

Ideja za izlet: 3 čudovite kolesarske poti, ki jih morate prekolesariti to poletje

Marko Repše

S kolesom po najlepših slovenskih kolesarskih poteh, kjer boste spoznali tudi posebnosti slovenskih regij.

1. Porečanka/Parenzana

Porečanka, speljana po nekdanji ozkotirni železniški progi med Trstom (Italija) in Porečem (Hrvaška), vas popelje čez kratko, a pestro in razgibano slovensko obalo – od Škofij do Sečovelj.

Pot je primerna tako za kolesarjenje kot hojo ter idealna za družinski izlet ali aktivno preživljanje prostega časa med počitnicami.

Seveda lahko prevozite samo del poti, na poti pa se ne pozabite ustaviti v slikovitih slovenskih obmorskih mestih.

2. E-kolesarjenje po Vipavski dolini

To slikovito dolino lahko odkrivate tudi na električnem kolesu – prekolesarite celo, se povzpnete do najbolj odročnih in zanimiv krajev, si privoščite najlepše razglede z okoliških vrhov in se spoznate z gostoljubnostjo domačinov, če se odločite izlet popestriti z obiskom vinarjev in turističnih kmetij.

Na potep se lahko podate sami ali pa odkrijete njene najlepše skrite kotičke v spremstvu izkušenih vodnikov.

V Vipavski dolini je veliko kolesarskih poti: od zahtevnih in vznemirljivih MTB tur do nezahtevnih izletniških kolesarskih tur, ki so primerne tudi za družine.  

Zakaj električno kolo?

Električno kolo zagotovo ni le za v mesto. Odlično se obnese tudi na počitnicah in na izletih.

  • Ker lahko z njim naredimo daljše razdalje,
  • se povzpnemo višje,
  • ker lahko kolesari cela družina ali skupina prijateljev z različno fizično pripravljenostjo …

Če pa ste v dobri formi, je rešitev prav tako preprosta: ne uporabite gumba za elektriko. Več o izposoji koles in turah na vipavabike.com.

Mesta seveda lahko odkrivate tudi na električnih skirojih, ki so manjši in prav tako priročni.

Nasvet - preden odidete na pot

Tudi s takšnim kolesom ali skirojem lahko hitro pride do nesreče, ker so ta precej hitra, zato poskrbite za varnost in ustrezno zavarovanje.

Stroški so v primeru trka in poškodb lahko visoki, zlasti če poškodujete druge udeležence v prometu. Povprečna škoda iz zavarovanj splošne odgovornosti za poškodbe oseb se giblje med 3.000 in 4.000 evri.  

Zakaj bi tvegali in bili odgovorni za tovrstne zneske, ko pa se lahko zavarujete – še posebej, če pogosto uporabljate posebna prevozna sredstva. Med ta posebna prevozna sredstva spadajo: električna kolesa, skiroji, rolke, invalidski vozički ipd.

Podrobnosti zavarovanja preverite TUKAJ.

Akcijsko AvtoMobilno zavarovanje!

Avtomobilsko zavarovanje so pri Zavarovalnici Triglav razširili v AvtoMobilno ter vam omogočili, da z njim zavarujete različne oblike mobilnosti, ki jih uporabljate vi in vaši družinski člani.

Akcijsko zavarovanje odgovornosti in asistence kolesarjev ter uporabnikov posebnih prevoznih sredstev Zavarovalnice Triglav lahko sklenete samo v okviru police avtomobilskega zavarovanja, premija pa znaša 8,44 evra brez DPZP.

3. S kolesom po Beli krajini

Tudi razibana pokrajina Bele krajine ponuja številne možnosti za izlet s kolesom - za družinsko kolesarjenje in za tiste, ki se radi preizkušate na bolj zahtevnih poteh.

Na lep vikend se zapeljite med vinorodnimi griči vse do zelene belokranjske lepotice – Kolpe, ki ponuja prijetno osvežitev v poletnem času. In na poti spoznajte tudi lokalno kulinariko in običaje.

Torej … Kdaj se boste odpravili na prvi kolesarski izlet?
Tokrat smo izbrali sicer le tri. Če tudi vi poznate kakšno čudovito kolesarsko pot in želite, da jo spoznajo tudi naši bralci, vas vabimo, da jo delite z nami TUKAJ.
Preverite še:

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.