Maja Fister | 21. 6. 2020, 06:00

Imenitni razlogi, zakaj na izlet na Roglo, ko tam ni snega

Maja Fister
Imenitni razlogi, zakaj na izlet na Roglo, ko tam ni snega (foto: Maja Fister)

Rogla je idiličen kos narave na vrhu Pohorja, ki ga večina pozna po smučarskih progah. A marsikdo ne ve, da je Rogla odlična destinacija tudi v toplejših letnih časih, ko snežna odeja izgine in se narava obarva v vse odtenke čudovite zelene.

Maja Fister

Pot med pohorskimi krošnjami, ki odpira pogled na Alpe

Visoko med krošnjami Pohorja se dviga novejša atrakcija, ki diha z naravo. Pot med krošnjami Pohorje je dolga dober kilometer, dvignjena pa je 20 metrov nad tlemi.

Maja Fister

Na poti vas bo spremljajo ptičje petje, ter gozdni otoki, ploščadi, kjer za trenutek upočasnite korak. Med njimi je nekaj skoraj adrenalinskih postaj, pa tudi poučne table, kjer izveste veliko o flori in favni te regije.

Maja Fister

Nekje na sredi poti se 37 metrov v nebo dviga razgledni stolp, od koder se odpirajo še osupljivejši razgledi na vršace, gozdove in doline. Ob jasnem vremenu se v daljavi smehljajo celo Kamniško-Savinjske Alpe! In najboljši del? Prav te dni so odprli še tobogan, ki vas z vrha stolpa v nekaj sekundah pošlje nazaj na ploščad! 

Maja Fister

Pot je ravninska, največji naklon je 6-odstoten, zato je povsem prilagojena tudi za otroške in invalidske vozičke. Če se boste na izlet odpravili v družbi psa, ga na pot med krošnjami žal ne boste smeli vzeti. Lahko pa vas počaka v posebnih (in brezplačnih) pasjih utah pred vhodom, kjer bodo imeli štirinožni prijatelji tudi pitno vodo in obilo sence. 

Maja Fister

Slikovit sprehod do Lovrenških jezer

Če vam ta idiličen kilometer med krošnjami ni dovolj, lahko svoj sprehod podaljšate po označeni pešpoti, ki vodi do Lovrenških jezer. Dobra ura hoje vas pripelje do največjega visokega barja v Sloveniji – Lovrenških jezer z 20 jezerci, okoli katerih vodijo lesene brvi. V živo so še bolj fotogenični kot na fotografijah!

Rogla.eu

Celotno barje nima površinskega dotoka, jezerca napajajo izključno padavinske vode. Večji del barja porašča ruševje, v nekaterih jezercih raste tudi beli lokvanj. Živalski svet je razmeroma skromen, čeprav predstavljajo Lovrenška jezera najpomembnejše življenjsko okolje ogroženega ruševca. Iz stolpiča ob jezerih se odpirajo čudoviti pogledi na vse strani.

Sankališče, ki ne potrebuje snega

Zlodejevo je 1.360 metrov dolgo vijugasto sankališče, primerno za ljubitelje adrenalina. Čeprav mu pravijo sankališče, za sankanje ne potrebuje snega in obratuje vse leto. Sani lahko upočasnite z ročno zavoro, sicer pa dosežejo hitrost do 40 kilometrov na uro. 

Rogla.eu

Praznik pohorskega lonca, jedi za dušo 

Kulinarični vodnik z recepti Užij okuse Rogle na teh koncih svetuje, da poskusite gratinirane sirove štruklje, sadni kruh, ocvirkovko, jelenji golaž z žganci, zabeljenimi z domačimi ocvirki, pa junčja ledja z materino dušico, skutnimi njoki s čemažem ali koprivo in mladim korenjem. Vsekakor pa obisk Pohorja ne bo celosten, če tam ne preizkusite pohorskega lonca – priljubljene enolončnice. V juliju imajo na Rogli prav temu loncu posvečen celo praznik! Če ste ljubitelji gob, priporočamo postanek na odlični gobovi juhi v gostišču Smogavc, kjer imajo tudi odličen borovničev zavitek, če bi izlet podaljšali, pa nudijo tudi prenoščišča. 

Oddih v termah 

Na obronkih Pohorja izvira tudi zdravilna akratotermalna voda. Ta naravni zdravilni faktor vas čaka v Termah Zreče, kjer se lahko sprostite in napolnite svoje baterije.

PREBERITE ŠE: Nina Majcen: Tista podjetnica, ki v krizi podira rekorde in razvija posel ALI Odlične ideje za izlet Mance Korelc, ki je s kolesom obiskala več kot 1000 slovenskih jezer

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.