Maja Fister | 27. 6. 2020, 09:18

Kako dobro poznate Prekmurje? To so ideje, kje začeti raziskovanje

Maja Fister
Otok ljubezni in plavajoč mlin na Muri (foto: Maja Fister)

Otok ljubezni in plavajoč mlin na Muri

Letos bomo tudi Slovenci intenzivneje raziskovali domače kotičke. Prekmurje velja za eno najprijaznejših regij. Prekmurci so tisti, ki vas domov nikoli ne bodo spustili lačnih, zaradi primerne lege in obilo sonca pa so tudi njihovi nasmehi občutno širši kot kje drugje.

Murska Sobota za prvi okus 

Murska Sobota je upravno, gospodarsko, kulturno, izobraževalno in zdravstveno središče Pomurja. Ime kraja Sobota izvira iz sobotnih sejmov, kasneje pa so zaradi reke Mure pristavili še besedo Murska. Pomurje je pokrajina na severovzhodu Slovenije ob Muri. Na desnem bregu te reke sta Štajerska in Prlekija, na levem bregu pa se razteza Prekmurje, ki je ime dobilo – kakopak – po reki Muri.

Če boste svoje potovanje po teh koncih začeli v Murski Soboti, predlagamo obisk Turistično informacijskega centra (TIC) Murska Sobota in Hranilnice prekmurskih dobrot. Tu boste našli več informacij o kotičkih, ki jih ne smete zamuditi, možna je tudi izposoja koles – soboški biciklin, v prodajalnici pa na enem mestu najdete kup odličnih prekmurskih dobrot. Priporočamo: bučno olje, bučna semena v čokoladi in paradižnikovo žganje!

Streljaj od TIC Murska Sobota stoji še Bunker, precej nenavaden lokal, postavljen v postapokaliptično prihodnost, ki vas bo prevzel že zaradi svoje notranjosti. Sicer pa je tudi ponudba kraft piv velika, hrana pa je pripravljena iz svežih lokalnih sestavin.

Maja Fister
Bunker v Murski Soboti

Bunker v Murski Soboti

Arhitekturno dediščino središča regije spoznajte med sprehodom po Slovenski ulici, ki skriva številne zanimive zgodbe. Razvoj regije predstavijo v Pomurskem muzeju, ki domuje v Soboškem gradu. Na stičišču treh veroizpovedi pa si oglejte evangeličansko in katoliško cerkev v Murski Soboti ter sinagogo v Lendavi. 

Expano in Soboško morje 

Priporočamo tudi ogled edinstvene turistične atrakcije – doživljajskega parka EXPANO, ki stoji ob Soboškem jezeru, ki mu kdaj rečejo kar Soboško morje. Prav v tem paviljonu se je Slovenija leta 2015 predstavljala na svetovni razstavi v Milanu. S pomočjo sodobne in inovativne tehnologije boste tu ujeli izbor najboljšega, kar ponuja Pomurje. Všeč vam bo virtualni polet z balonom, moč svojih misli pa boste lahko testirali s prav posebno napravo. Tu stojita tudi trgovinica in gostilna s pomurskimi dobrotami. 

Soboško jezero, gramoznica oziroma kamenšnica ima urejene brežine, na urejeni plaži pa se tako lahko tudi sončite in ohladite v vodi. Postavili so tudi igrala za najmlajše in rekreacijski park, po jezeru pa lahko tudi zaveslate. Ob obali stojijo še hišice z žari, kjer si lahko priredite piknik. 

Mimogrede, če so vam jezera zelo pri srcu, priporočamo tudi izlet na Bukovniško jezero, umetno jezero, ki je nastalo z zajezitvijo potoka Bukovnica. 

Otok ljubezni in plavajoči mlin na Muri 

Reka Mura se je skozi stoletja ob svojem koritu poigrala z naravo in v bližini Beltincev ustvarila naravni otok, ki so ga domačini poimenovali »otok ljubezni«. Otok najdete v Ižakovcih, od kopnega pa ga loči rečni rokav, ki ga prečkate čez mostičke.

Maja Fister

Na njem si lahko ogledate büjraški muzej ali razstavo pridelave in predelave lanu. In pa plavajoči mlin na Muri! Mlin je v celoti zgrajen iz lesa, skupaj z velikim mlinskim kolesom pa stoji na dveh čolnih. V prostorih mlina je posebna soba za mlinarja, ki v mlinu melje ajdovo, pšenično, rženo, pirino in koruzno moko. Tega sicer ne počnejo več, saj nova zakonodaja prodaje takšne moke več ne dovoljuje, občasno pa lahko ujamete še kakšen prikaz mletja, zgolj za radovedneže. 

Maja Fister
Otok ljubezni in plavajoč mlin na Muri

Otok ljubezni in plavajoč mlin na Muri

Danes vam na otoku pripravijo tudi büjraško malico ali "pajani krüj", ki se odlično prileže po spustu po Muri. Tu stoji tudi še vedno delujoč brod, ki ohranja starodavni način prečkanja reke Mure. Brod se preko reke pomika s pomočjo rečnega toka, z njim pa se lahko zapeljete na drugi breg mogočne Mure in nazaj. Tako boste iz Prekmurja na eni strani reke skočili v Prlekijo na drugi strani.

Maja Fister
Razgled z najvišjega razglednega stolpa pri nas

Razgled z najvišjega razglednega stolpa pri nas

Vinarium Lendava, najvišji razgledni stolp pri nas 

Priporočamo tudi vzpon v Lendavske gorice, kjer stoji Vinarium Lendava – najvišji razgledni stolp v Sloveniji. Ta odpira pogled na štiri države, in sicer Slovenijo, Madžarsko, Hrvaško in Avstrijo. Do vrha se lahko povzpnete po 240 stopnicah ali s pomočjo dvigala. Sprehodite se še po starem mestnem jedru Lendave, mimo meščanskih hiš in si oglejte edinstveno arhitekturo kulturnega doma v Lendavi. Popoldne pa pozabite na čas in se prepustite vinskemu razvajanju med vinogradi na Jeruzalemu. 

Maja Fister
Vinarium Lendava, najvišji razgledni stolp pri nas

Vinarium Lendava, najvišji razgledni stolp pri nas

Grad Grad na Goričkem 

Največji baročni grad na Slovenskem ima kar 356 sob. Graditi so ga pričeli vitezi templarji v 11. stoletju. Z gradom je povezanih nekaj legend, najbolj znana je legenda o zmaju z zlato krono. Danes je v gradu sedež največjega krajinskega parka v Sloveniji, grajsko poslopje pa obdaja veličasten park, ki je bil zasnovan v angleškem slogu. Na grajskem dvorišču vrejo energije iz globine Zemlje, ki jih večina ljudi čuti kot toploto ali mravljince.  

Doživljajski park Vulkanija 

Pri Gradu na Goričkem je pred 3 milijoni let bruhal zadnji vulkan na območju današnje Slovenije. V doživljajskem parku Vulkanija pa lahko doživite, kako je bilo vse skupaj videti in spoznate še več zanimivosti o vulkanih ter geoloških značilnostih našega planeta in še posebej Goričkega. Dogodivščina bo zanimiva predvsem otrokom, a tudi odraslim ne bo dolgčas.

Od ekoloških kmetij do termalnih vrelcev 

Na tem delu Slovenije boste poleg odlične hrane na prostranih ravnicah naleteli tudi na številne ekološke kmetije, kjer lahko tudi nočite. Prekmurje je tudi ena izmed regij, kjer je bila narava izjemno radodarna z vodnim izviri, slatinskimi vrelci, termalno vodo in zdravilnimi vodami. Tu boste uživali ljubitelji wellness in zdraviliškega turizma, med termalnimi in zdravilnimi vodami pa je najbolj znana edinstvena črna voda v Moravskih Toplicah.

Maja Fister
Langaš

Langaš

Bučno olje, prekmurska gibanica, langaš, bograč in še kaj 

Kot rečeno, Prekmurja zagotovo ne boste raziskovali s praznim želodcem. Gotovo poznate prekmursko gibanico, specialiteto, ki je sestavljena iz vlečenega testa in štirih nadevov – makovega, skutnega, orehovega in jabolčnega –, ki skupaj sestavljajo osem zaporednih plasti. Ne le da je gibanica tradicionalna značilnost prekmurske kulinarike, ampak je tudi velik del slovenske nacionalne kulinarične dediščine! 

Maja Fister

Zadišal vam bo tudi bograč, zelo stara jed, ki so jo kuhali že v davni preteklosti in je ime dobila po posodi, v kateri se kuha nad odprtim ognjem. Prvotno so ga kuhali iz govedine, teletine in svinjine, danes pa ima vsak kuhar svoj skrivni recept. Bistveno je, da so v njem najmanj tri vrste mesa, od tega obvezno divjačina, ter veliko čebule. Tu so še dödöli, priljubljena stara prekmurska jed na osnovi krompirja in moke, ki ji rečejo tudi krompirjevi ali oženjeni žganci ali bela polenta. Tu boste našli tudi najboljše bučno olje, priporočamo, da si naredite tudi zalogo za domov, poskusite pa še langaš, retaše in prekmursko šunko. Dober tek in prijeten izlet med prostrane ravnice!

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.