Rekreativni dan na Gradiškem jezeru

22. 6. 2020, 18:00 | Promocijsko sporočilo
Rekreativni dan na Gradiškem jezeru (foto: FOTO: Klemen Razinger) FOTO: Klemen Razinger

Naša dežela ponuja zares veliko možnosti za vse – tiste, ki si želite le prijetnega sprehoda in sprostitve v naravi, kot tudi tiste, ki iščete rekreativne ali športne podvige. Ena izmed priljubljenih točk je tudi Gradiško jezero, ki ga radi obiščejo izletniki, pohodniki in družine, v zadnjem času pa tudi ljubitelji supanja.

Gradiško jezero je umetno zajezeno jezero v bližini kraja Gradišče v občini Lukovica, iz Ljubljane je oddaljeno le 25 kilometrov. Navdušilo vas bo tudi zaradi slikovite divje okolice in neokrnjene narave. Značilnost jezera je razgiban relief, kjer strme površine prekriva gozd, na južnih – položnejših pobočjih pa se pojavljajo travniki, ki jih členijo pasovi dreves, obmejki in porasle grape. Jezero odlikuje tudi biotska raznovrstnost.

Jezero priljubljeno med suparji

Okoli jezera, ki ga z vseh strani obdaja gozd, je speljana tudi prijetna sprehajalna pot, dolga približno 4,2 kilometra. Ker večinoma poteka po ravnem, je primerna za družine z otroki in vse, ki iščete lahkotno pohajkovanje v naravi, peš ali na kolesu. Za tiste, ki vam je ljubše hribolazenje, pa je v bližini izhodišče za pohod na Limbarsko goro.

Na svoj račun boste zagotovo prišli tudi ljubitelji teka, ribiči in suparji. Prav med slednjimi je Gradiško jezero vse bolj priljubljeno. Supanje ali veslanje v stoje je med Slovenci čedalje bolj razširjen rekreativni vodni šport, saj med supanjem lahko dobro razmigamo svoje telo, se naužijemo svežega zraka in se navdušujemo nad okolico. Gradiško jezero suparjem ponuja popolno kombinacijo vsega naštetega.

Dve legendi o jezeru

O jezeru, čeprav je umetno, obstajata tudi dve starodavni legendi, ki pripovedujeta o tem, da je na tem območju pod današnjim naseljem Gradišče nekoč že stalo jezero. Obe legendi omenjata gradiški grad in grad Rožek. Prva pravi, da je v jezeru živel zmaj. Žrtvovati bi mu morali graščakovo hčer, vendar je zmaja prej ubil neki berač, ki je bil za to bogato nagrajen. Druga legenda pa pravi, da sta se graščaka po jezeru vozila drug k drugemu na obiske in skupaj lovila ribe. Pozneje so morali tlačani na zahtevo graščaka z gradu Rožek prekopati jez pri Kurniku proti Trnjavi. Voda je odtekla v Radomljo, na kraju, kjer je bilo prej jezero, pa so nastali pašniki.

SE ODPRAVLJATE SUPAT? V juliju boste v Lidlovi Vitalnici našli nasvete za vse, ki se želijo naučiti supanja, v trgovinah Lidl pa poleg kakovostnih supov tudi vso dodatno opremo za varno in prijetno supanje.  Lidlova Vitalnica je zakladnica idej in nasvetov za vitalnejši življenjski slog, popestren s športnimi aktivnostmi in uravnoteženo prehrano. Obiščite jo in se prepričajte > 

Povzeto po: http://td-gradisce.si/, https://www.bananaway.si/, https://mojajezera.si/, https://www.visitljubljana.com/

FOTO: Klemen Razinger