Maja Fister | 22. 6. 2020, 05:45

Zakaj mora Celje na vrh seznama krajev za oddih še v tem poletju (ideja za izlet)

Visit Celje
Zakaj mora Celje na vrh seznama krajev za oddih še v tem poletju (ideja za izlet) (foto: Visit Celje)

Letos bomo Slovenci med dopusti in vikend izleti več pozornosti posvečali krajem bližje doma. Izbire ne manjka, mi pa smo zbrali nekaj imenitnih idej, kaj početi v Celju in okolici – in teh sploh ni malo!

Poletna sezona v mestu grofov – Celju – bo letos namenjena predvsem domačim gostom. In tem v mestu, kjer še danes lahko srečate dvorne dame in viteze, ki se mečujejo, ne bo dolgčas. Če ste eni tistih, ki nameravate za oddih znotraj domačih meja izkoristiti turistični bon, pa ima Celje z okolico tudi kup nastanitvenih obratov, kjer jih bo mogoče unovčiti – poleg hotelov in apartmajev tudi avtokamp. Kaj si ogledati v tretjem največjem slovenskem mestu? 

Visit Celje

Staro mestno jedro z Almo Karlin in Umetniško četrtjo 

Izgubite se med ličnimi mestnimi uličicami strogega jedra Celja. Toplo priporočamo ogled Muzeja novejše zgodovine, kjer vas bo prevzela nostalgija po časih, ki v resnici niso prav daleč za nami. Tam se nahaja tudi otroški muzej – Hemanov brlog, kjer boste našli zbirke imenitnih igrač – ne, razstava ni namenjena le najmlajšim, v resnici bi znali v njej skoraj bolj uživati odrasli otroci. Ljubitelji mesa ste zagotovo že slišali za restavracijo Stari pisker, marsikdo pa ne ve, da je v Celju istoimenska stavba nekdanji zapor s spominsko sobo padlim v nacističnem režimu. 

Maja Fister

Priporočamo tudi ogled steklenega fotografskega ateljeja Josipa Pelikana. Tam si lahko celo nadenete oblačila iz prve polovice 20. stoletja in se fotografirate. Sprehodite se še po Umetniški četrti, kjer lahko pokukate v ateljeje lokalnih umetnikov in se osvežite v krčmi TamKoUčiri.

Maja Fister

Sredi Krekovega trga pozdravite še kip v naravni velikosti popotnice Alme M. Karlin, ki je po prvi svetovni vojni sama v osmih letih prepotovala svet, obiščete pa lahko tudi razstavo njenih potovanj – Poti. V turistično-informacijskem centru poleg uporabnih informacij najdete tudi arheološki zaklad s srednjeveškimi izkopaninami.

Stari grad Celje, vitezi in mučilne naprave

Stari grad Celje je najbolj obiskana turistična znamenitost mesta, sicer pa po površini velja za največji slovenski grad v Sloveniji. Vidite ga lahko že iz mesta, kjer se njegova podoba mogočno dviga nad strehe. In tudi razgled z njega je prav imeniten! Tu se lahko naučite česa novega o grofih Celjskih. Ob koncih tedna pa se na gradu odvija Živa zgodovina.

Visit Celje

Na gradu si oglejte še Teater groze, stalno razstavo mučilnih naprav, ki so jih uporabljali med 16. in 18. stoletjem. Obiščite tudi stolp zaljubljenega Friderika in kavarno, ki je dobila ime po Veroniki. 

Maja Fister

Celjska koča z novim ziplinom, adrenalinskim parkom in bobkartom 

Celjska koča je ena tistih destinacij, kjer vam ne bo dolgčas, sploh če imate radi adrenalin in aktivno preživljanje prostega časa. Poleg hotela stoji pustolovski park s poligonom in 35 plezalnimi elementi.

Maja Fister

Na smučišču, ki je pozimi odličen poligon za začetnike, pa se poleti odpre letno sankališče – bobkart. Po 800 metrov dolgi progi se podate v vozu, ki sicer omogoča zaviranje, a tistim najbolj pogumnim toplo priporočamo, da se zavore vse do dna proge sploh ne dotikate in pustite vetru, da vam zmrši lase – v tem primeru lahko dosežete hitrost do 40 kilometrov na uro!

Maja Fister

Imajo tudi drčo, po kateri se lahko otroci spuščajo z napihljivimi tubami. Povsem nova pridobitev pa je zipline, ki vodi s Celjske koče do Grmade in nazaj! Celjska koča odpira tudi številne gozdne in učne poti. Če na Grmado ne upate z ziplinom, se lahko tja odpravite peš in pozvonite na zvoncu želja. Lahko jo mahnete čez Tolsti vrh na Svetino, ljubitelji kolesarjenja pa se lahko odpravite do Laškega ali Šentjurja. Na Celjski koči si lahko kolo – tudi električno – celo izposodite. 

Šmartinsko jezero z novim Wakeparkom 

Celje ima tudi jezero, kjer se lahko kopate! Šmartinsko jezero ima okoli 12 kilometrov dolgo obalo, na njem pa lahko najamete kanu, sup ali čoln. Povsem nova pridobitev je tudi Športno rekreacijski center Šmartinsko jezero – Wakepark, ki so ga odprli prav te dni.

Maja Fister

V njem lahko s pomočjo vlečnice po jezeru smučate ali bordate ter se vozite z vodno tubo, za profesionalce pa so zgradili tudi akrobatsko skakalnico, ki spominja na tisto iz Planice, le da skakalci pristanejo v jezeru. 

Maja Fister

Mestna plaža za oddih v naravi

Osvežite in spočijete se lahko tudi na mestni plaži, kjer se bodo zabavali tudi otroci. Poleti tam namreč prirejajo različne dogodke za najmlajše.

Visit Celje

Poletje v Celju nudi brezplačna turistična vodenja

V sklopu kampanje Poletje v Celju bodo skozi poletje organizirali tudi brezplačna vodenja – ob sredah po Drevesni hiši, ki stoji v Mestnem gozdu in ob četrtkih po starem mestnem jedru. Že veste, kaj od naštetega boste odkljukali to poletje?

PREBERITE ŠE: Odlične ideje za izlet Mance Korelc, ki je s kolesom obiskala več kot 1000 slovenskih jezer ALI Petra Kordiš: "Verjamem, da za nepozabna doživetja ne potrebujemo potnega lista"

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.