6 jasnih znakov, da ste nezdravo obsedeni s svojim (in) videzom (drugih)

Samovrednotenje glede na videz

2. 3. 2021, 15:06 | Odnosi in psihologija | Piše: N.Z.

              6 jasnih znakov, da ste nezdravo obsedeni s svojim (in) videzom (drugih) (foto: profimedia) profimedia

Naša telesa se neprestano spreminjajo. Od otroških let v odraslost in nato starost, skozi nosečnost in menopavzo, glede na stres in specifične življenjske okoliščine pa celo iz tedna v teden.

Spremembe, ki jih dnevno spremljamo ob jutrih v ogledalu, nas enkrat veselijo, drugič žalostijo. Nič nenavadnega tudi ni, da se včasih presenečeno uzremo v izložbah in ogledalih trgovin, pa se za hip ne prepoznamo v podobi, ki je v naših mislih rada nekoliko drugačna. Problem nastane, ko nas telesne spremembe (in naš videz) tako obsedejo, da sčasoma ne mislimo na nič več drugega, kot samo še na to.

Samopodoba & samozavest
Nekateri ljudje gredo v poudarjanju pomena svojega videza tako daleč, da njihova samozavest (in z njo njihova vrednost kot ljudi) postane povsem odvisna le še od tega, kako dobro so videti.

Ljudje, ki izražajo visoko stopnjo obsedenosti s telesnim videzom (mladostnostjo, lepoto in vitkostjo), s tem namreč povezujejo tudi vso svojo vrednost. In zato so pripravljeni na zares velike žrtve, da bi (p)ostali kar najbolj privlačni. K te vrste samovrednotenju so še posebno nagnjene ženske, k čemur jih napeljuje stanje družbe, ki pomen njihovega videza značilno prenaglašuje, skupaj z mediji in oglaševalsko industrijo, ki žensko telo in obraz neprestano objektivizirajo.

Povsem drugače od fenomena 'samovrednotenja glede na videz' pa gre videti normalno raven samozavesti in zadovoljstva, ki se kaže, ko se enostavno dobro počutimo v svoji koži (in ko smo si torej všeč, ne glede na to, kako zelo je naš videz že v skladu s trenutnim lepotnim idealom v družbi).

6 znakov nezdrave obsedenosti

V nadaljevanju naštevamo nekaj znamenj, ki kažejo, da ste morda prešli zdravo mero obsedenosti s svojim videzom.

 • 1. Neprestano kritizirate, kako ste videti

To je eden od najbolj vidnih znakov, ki kaže na obsedenost z lastnim videzom. Ta je toliko bolj očiten, kolikor manj realne so takšne pritožbe. Za tiste, ki so s svojim videzom pretirano obsedeni, neredko velja, da tožijo o tem, kako velik da je njihov nos, čeprav je ta v resnici povsem skladen z njihovim obrazom, ali pa tožijo o tem, kako 'debeli' da so, čeprav je njihov indeks telesne mase relativno nizek. Nekoliko manj očiten postane ta znak v primeru, da so tožbe morda realne (še posebno glede na previsoko postavljen lepotni ideal, ki je v luči redke genetske loterije in obilje fotošopa praktično nedosegljiv).

Ker občasno tarnanje (še posebno deklet in žensk) nad svojim videzom samo po sebi ni dovolj, gre preveriti, ali se mu pridružuje še kakšen od naslednjih znakov.

 • 2. Tehtnica je postala vaš vsakodnevni spremljevalec

Ženske, ki so obsedene s svojim videzom, stopijo na tehtnico praktično vsak dan, četudi v tistem trenutku niso na dieti ali se sploh ne rekreirajo, da bi tako lahko spremljale svoj 'napredek'.

In potem so tu ženske, ki si želijo (p)ostati vitke ne glede na ceno. Za kar so pripravljene tudi stradati.

V kolikor ob prijemu njihovih nog ali rok zatipate kosti, je to gotovo znak obsedenosti z videzom (ki je šel morda tako daleč, da ob tem lahko pomislimo tudi na motnje hranjenja).

Seveda ni nič narobe s tem, da pazite na zdravo prehrano in se redno gibljete. Ko pa veliko telovadite in ob tem skoraj nič ne jeste, pa je to že znak, da ste postali obsedeni s svojim videzom, kar vas bo na dolgi rok gotovo stalo zdravja. Ženske, ki svoja telesa mučijo, da bi ta postala v njihovih očeh 'lepša', tvegajo vse posledice podhranjenosti, s katero prihaja tudi izguba mišične mase in z njo telesne moči.

 • 3. Neprestano se ogledujete v ogledalu

Večina žensk se pogosto (ali vsaj dlje kot večina moških) ogleduje v ogledalu.

Da je to ogledovanje že postalo znak obsedenosti z videzom, postane jasno, ko se čas pred ogledalom prične daljšati in daljšati. Neprestano popravljanje frizure, ličil in preoblačenje pred ogledalom se morda komu zdi le normalna želja po tem, da bi bile urejene, psihologi pa bi v tem kaj hitro lahko našli tudi sledi obsedenosti.

 • 4. O videzu razmišljate tudi, ko ste v družbi bližnjih

Z videzom obsedene ženske neprestano razmišjajo le o svojem videzu. Vse, kar jim gre skozi glavo, je, kako so videti, kakšni so njihovi lasje in kako jim pašejo oblačila. In to ne glede na to, s kom so v tistem trenutku v družbi. Kraj in dogajanje okoli njih pri tem ne igrata nobene vloge. Vse, o čemer želijo z videzom obsedene ženske govoriti, je komentiranje njihovega videza (nove frizure, oblekice ali nedavne manikure) in videza drugih.

 • 5. Obsedenost z mladostnim videzom

Veliko žensk si včasih zaželi, da bi bile še enkrat videti kot najstnice, hkrati pa jih večina izmed njih te 'želje' ne jemlje smrtno resno. Potem pa so tu ženske, ki prav zares gojijo nerealna pričakovanja do svojih (spreminjajočih) se teles. Slednje so za to, da bi ustavile zob časa, pripravljene iti tudi pod nož, da bi 'zgornjo ustnico popravile za pol milimetra', od lepotnih kirurgov pa zahtevajo garancijo na njihov končni izgled. Vse to so tudi tipična opozorilna znamenja, da je posredi kaj lahko tudi narcisizem, za kar bi bil boljši obisk pri psihoterapevtu in torej ne pri lepotnem kirurgu.

Če bi si prav vsak izmed nas želel biti videti nekoli mladostnejši, pa je pričakovanje, da bomo videti tako kot naša vnukinja pri 21 letih enostavno pretirano (in zatorej znak nezdrave obsedenosti z videzom, ki v resnici korenini v naših psihičnih kompleksih).

6. Ste zelo kritični do videza drugih

Tako kot je z njimi neusmiljen njihov notranji monolog, tako so obsedenke z videzom nestrpne (in neredko nesramne) do videza drugih.

Ljudje, ki pogosto kritizirajo, so nagnjeni k presojanju vrednosti sebe in drugih glede na njihove zunanje atribute, t.j. videz, denar, službo, partnerja, hišo, avto in podobno.

Ko vrednost sebe kot človeka meriš zgolj po zunanjih znakih, boš taisto merilo zagotovo uporabljal tudi za druge.

Kritizerstvo gre videti tudi kot neko vrsto poskusa nadzora. Človek, ki kritizira druge, si bodisi želi spreminjati tiste, ki jih kritizira, ali pa si želi posredno dvigniti samozavest tako, da poniža drugega.

Šele, ko se tak človek nauči svojo vrednost določati na podlagi druge vrste faktorjev ter si končno prizna, kako odvisen je postal od priznanja in pozornosti drugih, se bo znal v polnosti sprejeti in prenehal z nadzorom.

V kolikor še vedno niste prepričani, ali ste med tistimi, za katere bi že lahko rekli, da so nezdravo obsedeni s svojim videzom, lahko enostavno rešite tudi spletni test (v angleščini): TUKAJ!

Premagajte obsedenost!

Edino zdravilo, ki je lahko kos nezdravi obsedenosti z videzom, je, da se naučite svojo vrednost postavljati na račun kvalitet, ki v resnici štejejo. To so čudovite intrinzične kvalitete vašega resničnega jaz-a. Mednje zagotovo sodijo vaša prijaznost, priljudnost, empatija, sočutne, velikodušnost, kreativnost, igrivost, senzitivnost ...

Ko vam bo uspelo v sebi ugledati ljubezen in vrednote vaše resnične esence, boste spregledali in ugledali tudi lepoto resnične esence v drugih.

Namesto, da se torej neprestano fokusirate na zunanjost, se poskusite enkrat za spremembo povezati s tistim, kar obstaja znotraj (vas in drugih).