6 preprostih pravil za bolj srečno življenje (piše Petra W.)

20. 1. 2021, 13:50 | Odnosi in psihologija | Piše: Petra Windschnurer

              6 preprostih pravil za bolj srečno življenje (piše Petra W.) (foto: profimedia) profimedia

Nedavna raziskovanja psihologov so pokazala, da je ljudem, ki so se okarakterizirali za srečne skupno to, da jim je uspelo oblikovati pozitiven odnos do življenja in do svojega zdravja. Oboje pa jim omogoča, da v svojem življenju dolga leta ohranjajo veselje in vedrino. Nekaterim med njimi je ta lastnost dana že po naravi, spet drugi so se jo priučili.

Na podlagi analize izkušenj ljudi, ki znajo uživati v življenju, so psihologi sestavili pet 'pravil', ki vam lahko pomagajo, da krenete v smeri sreče.

Ne dovolite, da vam življenje uničijo komentarji drugih.

Sliši se skoraj nemogoče (še posebej, če v čevlje življenja šele dobro vstopate), pa vendar, poskušajte biti neodvisni od ocene drugih. Medtem ko vas pozitivni komentarji in čakanje na njih lahko zasvojijo do te mere, da vas v slabo voljo spravi že samo neodzivnost okolice, vam lahko neka oseba nameni negativni komentar bodis ker je sama slabe volje, vam zavida ali želi pokazati svojo nadmoč. Kaj bodo ljudje rekli o vas? Na vprašanje, ki smo si ga gotovo vsaj enkrat v življenju zastavili čisto vsi, bomo od sedaj naprej poskušali zamahniti z roko. Velja?

 Ne bodite prezahtevni do sebe.

Kljub temu, da strmenje k odličnosti v vsem, na prvi pogled deluje kot dobra človeška lastnost, ki zagotavlja samo uspeh, lahko ta postane resen osebni problem, ki pripomore k izgradnji slabe samopodobe. Lastno očitanje napak in kritika zaradi neuspehov lahko manifestira tudi v bolezensko stanje. Psihologi danes svetujejo, da je veliko bolj koristno, če si uspemo storjene napake zavestno odpustiti. Bodimo ponosni na svoje dosežke, ki vsakemu posamezniku predstavljajo nekaj drugega.

Ne zamudite trenutkov svojega življenja.

Kako pogosto se vam zgodi, da  odložite življenje "za pozneje"?  Ste se že zalotili kdaj reči: Ko bodo otroci odrasli, se bom posvetila sama sebi in svojim potrebam. Ko uredimo vrt za hišo, bomo na druženje povabili prijatelje. Ko bom bolj stara, bom uporabila to čudežno kremo. Po mnenju psihologov je to eden od načinov, ko srečo nezavedno odlagamo za potem. V življenju je potrebno uživati tukaj in zdaj (pa naj nas vodi odkrivanje čuječnosti ali tistih bolj banalnih, materialnih stvari).

Ustvarite pozitivno vzdušje.

Če že ne moremo spremeniti vremena, lahko spremenimo vzdušje v okolici, ki nas obdaja. Za spodbujanje in podporo svojim ljubljenim ali zgolj za nasmeh namenjen neznancu vas bo kozmos zagotovo nagradil, če nič drugega s prijaznim nasmehom, ki vam ga bo povrnil neznanec.

Komunicirajte z užitkom.

Nihče vas ne more prisiliti v daljšo komunikacijo s tistimi, ki nimajo duše, se vedno pritožujejo in godrnjajo.Takšna komunikacija je vedno naporna in vam brez potrebe krade moč in zdravje. Pomembno je, da vzdržujete odnose s tistimi, s katerimi ste lahko točno to kar ste (se ne pretvarjate) in se od srca nasmejite.

Če želite biti srečni, bodite!

Petra Windschnurer
Novinarka in kolumnistka