8 življenjskih nasvetov (in citatov) starogrškega filozofa Platona

Za smisla polno bivanje

1. 8. 2020, 06:00 | Odnosi in psihologija | Vir: Govori.se
8 življenjskih nasvetov (in citatov) starogrškega filozofa Platona (foto: profimedia) profimedia

Dela starogrškega filozofa Platona so izjemno cenjena in večina modernih filozofskih misli še dandanes temelji na njegovih ugotovitvah. Bivanje Sokratovega učenca in ustanovitelja prve akademije v Atenah naj bi bilo zelo smotrno in smisla polno, zato njegove zapise mnogi jemljejo kot vodila in nasvete za boljše življenje.

Čeprav je bil svet pred več kot 2400 leti popolnoma drugačen, lahko Platonove misli apliciramo tudi v sodobne čase – želja po srečnem življenju tudi v današnjem svetu ostaja.

Preberite si 8 Platonovih lekcij, ki vam bodo pomagale, da bo vaše življenje polno vsebine in preudarnosti.

1. Prijaznost je ključ

»Bodite prijazni, vsak, ki ga spoznate, namreč bije svojo bitko.«

Včasih nismo prepričani - je nekdo dejansko prijazen ali samo nekaj potrebuje od nas? Platon vzpodbuja, naj se ne oziramo na zunanje motive in prijaznost delimo z vsakim človekom. 

2. Pomislite, preden spregovorite

»Pametni govorijo, ker imajo nekaj za povedati, neumni pa, ker morajo nekaj reči.«

Platon opominja, naj se oglašamo samo takrat, ko imamo res nekaj pametnega za povedati. Tega se je v modernem svetu treba še posebej dobro zavedati, saj smo zaradi spleta, ki praktično kadarkoli omogoča izražanje svojih misli, velikokrat v skušnjavi. Raje dvakrat premislite, preden nekaj napišete in brez sramu objavite na družbenih omrežjih. 

3. Fer igra

»Človeka lahko bolje spoznaš v enourni igri kakor skozi eno leto trajajoč pogovor.«

Tekmovanje je lahko odličen način za spoznavanje ljudi, saj v takih situacijah velikokrat pokažejo njihov pravi obraz. Če torej želite izvedeti, kakšen je nekdo v resnici, ga povabite k igri (Človek ne jezi se, karte ...) in opazujte njegove reakcije. Pomembno pa je, da najprej dobro poznate sami sebe in se zavedate, kako se vi obnašate v tekmovalnih situacijah.

4. Samo začnite

»Začetek je vedno najpomembnejši del vsake dejavnosti.«

Ljudje velikokrat iz samo enega razloga zamudimo odlične priložnosti –  ne začnemo. Strah nas je poraza, zato se dela raje niti ne lotimo. Platon pa pravi, da se napakah učimo in da bomo samo s poskušanjem lahko v prihodnje boljši.

5. Sodelujte v kreiranju prihodnosti države

»Kazen za nesodelovanje v političnem odločanju je, da vam vladajo slabši ljudje.«

Že Platon je opozarjal na participacijo državljanov pri političnem odločanju. Pasivnost, ki je v moderni družbi vse bolj prisotna, pa lahko apliciramo tudi na druga področja človekovega življenja – ne pritožujte se, če nočete stopiti v akcijo in zadev spremeniti.

6. Delajte dobra dela

»Dobra dela nam dajo moč in navdihujejo druge, da bodo tudi oni postali boljši.«

Svet bi bil lahko prav zares boljši, če bi si zanj vsi prizadevali in se nehali zaničevati.

7. Uporabljajte svoje sposobnosti za boljši svet

»Človeka merimo po tem, kar dela s svojimi sposobnostmi.«

Vsak lahko svetu nekaj da! Čisto vsak od nas ima v sebi moč, ki jo svet potrebuje. Uporabite jo, da bo svet postal lepši – tudi po vaši zaslugi.

8. Nikoli se ne nehajte učiti

»Če človek zanemarja učenje, bo v konec življenja stopil hrom.«

Izobraževanje omogoča boljše življenje. Tukaj ne govorimo samo o formalni izobrazbi, temveč tudi o želji po učenju novih stvari, ki nas osrečujejo in delajo boljše.

Povzeto po: Ideapod