Z aktivno vizualizacijo nad tesnobna stanja (sredi pandemije)

Moč misli

16. 4. 2020, 06:00 | Odnosi in psihologija | Piše: M.K.

              Z aktivno vizualizacijo nad tesnobna stanja (sredi pandemije) (foto: FOTO: Unsplash/Doran Erickson) FOTO: Unsplash/Doran Erickson

Čeprav danes že zelo veliko vemo, kakšno moč imajo naše misli in različne tehnike, s katerimi lahko urimo svoj um, se zdi, da še vedno premalo svojega časa namenjamo temu nesnovnemu svetu, ki pravzaprav upravlja naše življenje, in svojo moč predajamo v roke drugim. Poglejmo, kako nam lahko pomaga aktivna vizualizacija.

Dejstvo je, da tehnika, s katero lahko aktivno vplivamo na svoje življenje, kot je npr. vizualizacija, ni nikakršna novodobna čarovnija, temveč danes znanstveno zelo dobro raziskano orodje za obvladovanje uma, ki nam lahko učinkovito pomaga izboljšati življenje na vseh področjih.

Kreativna vizualizacija je psihološka tehnika, pri kateri si posameznik sebe aktivno predstavlja uspešnega in umirjenega ter vajeti življenja vzame v svoje roke. S kreativno vizualizacijo posameznik lahko spreminja podobe o preteklosti in z njo ustvarja novo pozitivno izkušnjo. Zelo pomembno pa je, da vizualizacijo izvajamo redno in pri tem intenzivno aktiviramo vseh pet čutov (vid, sluh, vonj, okus in dotik), pomembno je tudi, da v to, kar si predstavljamo, verjamemo.

FOTO: Unsplash/Zach Betten

Med mislijo in dejanjem ni razlike

Študije, o katerih pišejo na psychologytoday.com, pa razkrivajo, da med mislijo o nekem dejanju in dejanju praktično ni razlike. V možganih se aktivirajo enaki procesi, ko razmišljamo o nečem, kar bi radi storili, in ko to dejansko naredimo.

Miselno predstavljanje vpliva na številne kognitivne procese v možganih: na pozornost, zaznavanje, načrtovanje, spomin itn. Vse to prikazuje, da se možgani z vizualizacijo (zavestno ali nezavedno) pripravljajo na aktivnost v resničnem življenju. Lahko bi torej rekli, da so naši možgani s pomočjo našega aktivnega delovanja daleč od 'podivjanega konja' in nič ni prepuščeno naključju, če se odločimo, da bomo zavestno urili svoj um.

FOTO: Unsplash/ Estée Janssens
Raziskave so potrdile, da z upravljanjem svojih misli lahko vplivamo na motivacijo, povečamo svojo samozavest in svoje možgane natreniramo za uspeh oz. dosego tistega, kar si želimo.

To je seveda odlična novica, saj si z močjo misli in njihovim usmerjanjem lahko učinkovito pomagamo tudi v krizi.

Vizualizacija je namreč izjemno terapevtsko orodje, in sicer se v psihologiji že nekaj časa uporablja za delo s posamezniki, ki se srečujejo z depresijo, tesnobo in anksioznostjo, stresom ali občutijo intenzivne občutke trpljenja. S pomočjo vizualizacije se oseba pomiri, sprosti, doseže miselno jasnost, čustveno stabilnost in razvije občutek varnosti, kajti vizualizacija deluje neposredno na možgane, sproža določeno možgansko valovanje in biokemijo, ki nato vpliva na doživljanje našega okolja in sveta. Številne študije tako potrjujejo, da trening mentalnih veščin krepi samozavest, vpliva na počutje in lahko deluje celo na proces zdravljenja.

Da bo vizualizacija uspešna, pa je izjemno pomembna perspektiva, iz katere vizualiziramo, še pišejo tudi na scientificamerican.com.

"Z vizualiziranjem v prvi osebi tako vidimo svet okrog sebe bolj intenzivno in smo lahko bolj učinkoviti pri dejavnosti, ki jo vizualiziramo. Če pa se postavimo v tretjo osebo, si lahko predstavljamo širšo sliko, torej od daleč, in vidimo bolj celostno, vizija je jasnejša. Prav tako je pomembno, da smo pri vizualizaciji konsistentni in vanjo verjamemo."