Anžela Wirth: "Hipnoza je ena od najhitrejših in najučinkovitejših metod za spremembe"

18. 5. 2015, 10:35 | Odnosi in psihologija | Vir: Liza
Anžela Wirth: "Hipnoza je ena od najhitrejših in najučinkovitejših metod za spremembe" (foto: Primož Predalič) Primož Predalič

Travme, napade panike, fobije, čustvene stiske, anksioznost ... je možno odpraviti tudi s hipnoterapijo, ki direktno vzpostavlja stik s podzavestnim delom, v katerem so naši strahovi in želje. Po besedah hipnoterapevtke Anžele Wirth iz Centra Afectum je hipnoza ena od najhitrejših in najučinkovitejših metod za spremembe. Za spremembe pa je potrebno skupno delo terapevta in osebe.

Kakšen je svet hipnoze?

Svet hipnoze je svoj svet, galaksija brez mej. Tudi sama še vedno odkrivam nekaj novega, konca še nisem odkrila.

Kako ste prišli v stik s hipnozo?

Vedno so me zanimala naša razmišljanja, kako delujeta podzavest in zavest ter kaj zmoreta, zakaj se obnašamo na določen način, nas je nečesa strah, s čim je to povezano. Opazovala sem sebe in druge ter začela vse skupaj raziskovati. Zanima me tudi psihologija.

V šolo terapevtske hipnoze sem se vpisala v Sloveniji, kjer sem spoznala podrobnosti in tehnike hipnoze. Potem sem to le še nadgrajevala na seminarjih in različnih izobraževanjih. Ko padeš v ta svet, odkriješ, koliko je v tej smeri ponujenega. Bolj sem se poglabljala, bolj sem videla, da je študij hipnoterapije zame, da jo želim raziskovati in delati.

Kako hipnoza deluje?

Hipnoza deluje na podzavest. To so sugestije, s katerimi vplivamo na podzavest in pridemo naravnost do podzavesti. S tehniko hipnoze odstranimo kritično zavest, da ne analiziramo vsake besede in giba, s čimer vstopamo v podzavest in spreminjamo negativnosti s pozitivnimi sugestijami in mentalnimi slikami.

To pomeni, da s pozitivno vizualizacijo spreminjamo negativne vzorce v pozitivne. Pravijo, da se 70 odstotkov bolezni, ki jih ima človek, začne iz uma. Tako da s hipnoterapijo lahko marsikaj naredimo. Dejansko je veliko bolezni povezanih s podzavestjo, od luskavice do astme, če so psihosomatskega izvora. Na to temo obstaja lep rek: "Kamor gre um, mu telo sledi."

Ali hipnoterapevt s hipnozo sam odpravlja težave, ki jih ima oseba?

Hipnoza ni čarobna palica, vseeno je potrebno delo. Če ni lastne motivacije, odločnosti in želje, ne more pomagati ne hipnoterapija ne nobena druga terapija. Terapevt lahko zelo pomaga, ne more pa vse narediti namesto osebe.

Kolikšen je delež osebe, ki se odloči za hipnozo?

Svetujemo ji, kako in kaj naj dela. Vsaka oseba je drugačna, ima drugačne potrebe, zaradi česar ji je treba svetovati. Gre za veliko vzorcev, od genetike do vzorcev iz otroštva, svetujemo pa šele potem, ko vidimo, kaj oseba potrebuje.

Ampak če ni lastne motivacije, lahko še toliko govorimo, kaj bi bilo treba narediti in bi bilo dobro, pa ne pomaga. Nekateri mislijo, da se s hipnozo svojih težav rešijo mimogrede, pa ni res. Da se doseže lep rezultat in pride do sprememb, je potrebno skupno delo terapevta in osebe. Hipnoza pa je eden od najhitrejših in najučinkovitejših metod za spremembe.

Drži, da imate s hipnozo osebo povsem v oblasti?

To je predsodek iz kakšnih filmov ali predstavitev odrske hipnoze. Odrska hipnoza je povsem drugačna od terapevtske hipnoze. Vsi, ki delamo na tem področju, želimo ljudem približati terapevtsko hipnozo. Med terapevtsko hipnozo se vsega popolnoma zavedaš, lahko kadarkoli odpreš oči, govoriš, ker se med hipnotičnim transom z osebo pogovarjamo.

Osebi med hipnozo le delno zameglite zavest in ji daste zavest na stranski tir?

Na stranski tir damo analitični um.

Se med hipnozo osebe ukvarjate le s problematiko, zaradi katere je prišla?

Le z njo, če med pogovorom ugotovimo, da je to res dejanski problem.

Če pride nekdo, ki si želi povečati koncentracijo ali spomin, delamo le s tem in z ničimer drugim. Zelo lepo je delati z osebo v transu, ker ji takrat terapevt potencira možganske centre, da pod hipnozo izboljša določene sposobnosti s pomočjo pozitivnih sugestij. Je kot bi osebi dodali vitamine, ki ji manjkajo za boljše delovanje.

Tako lahko osebi povečamo koncentracijo, njen fokus. Recimo velikokrat ljudje sprašujejo, zakaj in kako bi nekaj naredili, kako naj se odločijo. Imajo veliko vprašanj, vsi odgovori pa so v nas samih. Osebi lahko pomagamo tudi tako, da jo vodimo v njeno podzavest, 'notranji jaz' in dobi odgovor. Če je tema kočljiva in oseba ne želi povedati odgovora, ga ji ni treba povedati. Pomembno je, da je dobila odgovor, terapevt ga ne potrebuje, na njem je le, da vodi in vpraša, ali ga je dobila.

Se hipnoterapevti ukvarjate tudi z odpravo strahov?

Hipnoterapija je najučinkovitejša pri odstranjevanju strahov, saj ima najhitrejši učinek. Recimo za samozavest oseba potrebuje kar precej obiskov, z enim teh težav ne more rešiti, medtem ko se strah s hipnozo zelo hitro odstira. Zaradi strahu se kakovost življenja lahko zelo poslabša, z enim ali dvema obiskoma hipnoterapije pa se strahu lahko rešimo. Po terapiji, ko oseba odpravi strah, ne more verjeti, kako je prej s tem strahom sploh lahko delovala.

Kaj še odstranjujete s hipnozo?

Travme, napade panike, čustvene stiske, potrebo po kajenju ... S hipnozo lahko veliko pripomoremo k odvajanju od kajenja, ampak le, če pride človek motiviran in to zaradi sebe. Če pride zaradi nekoga drugega, recimo, da ga žena prisili, da gre, ni v redu. Motivacija mora biti lastna. Poznamo primere, ko ljudje nehajo kaditi sami od sebe, ker so se tako odločili.

Kakšna razlika je med psihoterapijo in hipnoterapijo?

Če hipnoterapijo primerjamo s psihoterapijo, je razlika ta, da psihoterapevti težave rešujejo na zavestnem nivoju in zato tudi psihoterapija lahko traja leta, hipnoterapija pa težave rešuje mnogo hitreje, ker deluje na podzavestnem nivoju.

Ste za kakšno področje še posebej specializirani?

Delam v sklopu Centra Afectum, v katerem ima vsak od nas drugačno tehniko in pristop hipnoterapije. Osebno pri hipnoterapiji uporabljam še tehniko EFT – tapkanje po energetskih meridijanih, da vzpostavim energetski pretok, s čimer vplivam na meridijane.

V šoli hipnoze sem spoznala tudi pristop NLP, ki vpliva na podzavest. Vsak od nas ima svojo tehniko in svoj pristop, na podlagi katerih se oseba, ki pride k nam, odloči, h kateremu terapevtu bo šla. Predstavimo in povemo ji, kakšna sta hipnoza in trans, da vidi, ali so naši pristopi zanjo primerni.

Imajo osebe razlog, da se ustrašijo transa med hipnozo?

Tistim, ki jim je blizu meditacija, pa tudi preostalim, bo všeč hipnotični trans. Gre za globoko sproščeno stanje, v katerem se ljudje zelo umirijo. Med stanjem umirjenosti in sproščenosti se človek zelo dobro počuti. Začetek terapije je podoben meditaciji, ker začnemo z globokim sproščanjem telesa in uma.

Hipnozi oziroma hipnotičnemu transu in meditaciji sta skupna mir in sprostitev. Nekateri se ne morejo zavestno sprostiti, ker so vseskozi pod stresom in jih um ves čas bombardira z mislimi. Tudi zaradi tega lahko pridejo k nam na wellness uma, da ga sprostijo. Na terapijo ni treba priti le zaradi negativnih stvari, saj na terapiji lahko dobijo tudi občutek, kako je biti miren v umu.

Ste hipnoterapevti neke vrste vaditelji uma, da se oseba lahko sprosti?

V bistvu smo vodniki.

Več o delovanju Centra Afectum: www.center-afectum.si.

Pripravila: Suzana Golubov

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri