Carole Mundell: "Spolno nadlegovanje soobstaja s fenomenom, ki mu pravimo: paraliza opazovalca!"

Nepreslišano

6. 12. 2021, 10:27 | Odnosi in psihologija

              Carole Mundell: "Spolno nadlegovanje soobstaja s fenomenom, ki mu pravimo: paraliza opazovalca!" (foto: profimedia) profimedia

Dnevno informativni spletni portal N1 je opravil daljši intervju z eno vodilnih svetovnih znanstvenic Carole Mundell, ki je poleg vsega tudi zavzeta borka za raznolikost v znanosti, ki glasno in lucidno opozarja na težave v znanosti ter na pomembno, a pogosto spregledano temo – spolno nadlegovanje v znanstvenem prostoru.

Carole Mundell, ki je pred leti kot žvižgačka pomagala v postopku preiskave spolnega nadlegovanja na svoji univerzi, o tej temi pa spregovorila tudi na dogodku slovenske Komisije za enake možnosti na področju znanosti, svetovalnega telesa ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, je v intervjuju razkrila vso kompleksnost vseprisotnega pojava spolnega nadlegovanja.

O tem, da spolno nadlegovanje ni zgolj nekaj, kar zajema spolnega predatorja, ki pogosto nadleguje s pozicije moči, in žrtve, saj se spolno nadlegovanje ne zgodi v vakuumu, temveč v družbi, ki se dela 'gluho in slepo' za to problematiko, priča tudi njen naslednji odgovor:

"Obstaja koncept paraliza opazovalca, ki pomeni, da v določenih okoliščinah ne posredujemo, ker ali predvidevamo, da se bo s težavo ukvarjal nekdo drug, ali se nočemo izpostaviti. Če ste v sobi s kolegi in se dobro razumete, a nekdo izreče neprimerno pripombo, zaradi katere se nekdo drug počuti neprijetno, je velika verjetnost, da se bodo zaradi tega vsi v sobi počutili neprijetno. Če ste v privilegirani skupini, se lahko temu nasmejite ali pa vse skupaj spremenite v šalo, vendar je takšna situacija zelo plodna za razvoj bolj resnega spolnega nadlegovanja.

Z našo fakultetno skupino za enakost, raznolikost in vključevanje sem se udeležila usposabljanja o posredovanju opazovalcev, ki je bilo zame zelo koristno in spodbudno. Mislim, da bi morali to usposabljanje opraviti vsi, saj se v življenju vsi znajdemo v okoliščinah, ko se dogaja nekaj, česar ne razumemo dobro. To se lahko dogaja nam ali pa smo temu priča. To je trenutek, ko začutiš, da nekaj ni v redu, a nisi povsem prepričan, kaj storiti.

Usposabljanje za opazovalce pa vam omogoča, da se naučite na to opozoriti na nevtralen način ter stvari popraviti, preden postanejo resnejše. Če se torej posameznik neprimerno vede, lahko rečemo: “Ali lahko pojasniš, kaj si mislil s tem?”, ali pa “mislim, da bi se moral opravičiti našemu kolegu ali prijatelju, ker je bilo to neprimerno.”

To usposabljanje mi je resnično odprlo oči, zato sem ga prenesla v prakso in poskrbela, da so do usposabljanja imeli dostop tudi moji kolegi, saj vsakogar opolnoči, da naredi majhne korake k spremembi vedenja."

Vabimo vas, da si celotni intervju iz rubrike N1 Poglobljeno preberete v celoti: Carole Mundell: "Ženske, ki so razkrile spolno nadlegovanje profesorjev izjemno spoštujem!"