To so vprašanja, na katera morata s partnerjem odgovoriti, da bo vajina zveza trajala večno

Nasveti Veronike Podgoršek

28. 10. 2020, 18:06 | Odnosi in psihologija

              To so vprašanja, na katera morata s partnerjem odgovoriti, da bo vajina zveza trajala večno (foto: Profimedia) Profimedia

Odnosi, odnosi, odnosi. Največkrat nas prav ti stanejo dobrega počutja, energije in - ne nazadnje - tudi duševnega zdravja. Kako ravnati, da bomo imeli z vsemi ljudmi lepe odnose?

Za dobre partnerske odnose je potrebnih veliko več dejavnikov kot le ljubezen. Kateri so to, je izjemna Veronika Podgoršek, doktorica znanosti s področja družinske in zakonske terapije, razkrila v enem svojih zadnjih predavanj, naslovljenem Kako imeti lepe odnose?, ki je potekalo v okviru #CosmoCares Masterclassa, ki ta mesec poteka pod okriljem revije Cosmopolitan Slovenija.

Tekom predavanja je strokovnjakinja postregla s številnimi vprašanji, na katera morata s partnerjem odgovoriti, da bo vajina zveza trajala večno. (Ključna vprašanja, ki jih še danes pričnite zastavljati svoji ljubljeni osebi, najdete v nadaljevanju, čisto na dnu članka pa si lahko ogledate celotno predavanje dr. Veronike Podgoršek, ki je navdušilo mnoge.)

Kaj je torej tisto, kar naredi nek partnerski odnos dober, lep?

1. Definicija življenjskega sloga. 

Začeti moramo pri sebi in se vprašati, kaj nas osrečuje, kaj spada v naš način življenja. Torej, ugotoviti moramo, kakšen je naš življenjski slog in na kakšen način bivanja prisega naša ljubljena oseba.

2. Spolnost.

Druga pomembna komponenta partnerskih odnosov je spolnost. Ta je sicer važna, a ne najbolj med vsemi gradniki odnosa.

Spolnost je izraz odnosa in je na nek način telesno komuniciranje. Partnerja se morata na tej točki najprej vprašati, kako vsak posebej dojemata spolnost.

3. Komunikacija.

Dobra splošna komunikacija je neskončnega pomena. Kako se je lotiti? Začeti moramo govoriti o tem, kaj nas moti, kaj si želimo ... Nato pa se vprašati tudi, zakaj nas nekaj moti, zakaj si določene stvari želimo.

Pa še nekaj je bistveno. Komunikacija mora vedno bazirati na "jaz" in ne na "ti" - to je ključ dobre komunikacije. Na primer: "Jaz čutim/vidim/zaznavam/se počutim ..." in ne: "Ti si pacek/packa, ker ..."

4. Vzorci iz otroštva.

Vzorci iz otroštva niso zanemarljivi in potrebno jih je prepoznati. Pri tej točki, se vprašajmo: Kdo sem, kaj sem, zakaj sem to, kar sem? Zakaj čutim, kot čutim? Zakaj razumem, kot razumem? Zakaj imam nekaj rad/rada in zakaj nečesa ne maram? Kaj nekaj v meni prebuja? To so ključna vprašanja, na katera moramo poznati odgovore, da lahko v nekem odnosu dobro delujemo.

Potem pa sledijo tudi: Kako dojemam sebe? Kako dojemam ljudi okoli sebe ali neko določeno osebo? Kaj me moti pri njej in predvsem zakaj me to moti?

Na podlagi naštetih vprašanj pa je nujno, da se naučimo prepoznavati svoje vzorce in nato te tudi spreminjati na bolje.

5. Družina.

Ko se z nekom začnemo bolje spoznavati in poglabljati odnos, je primerno, da izvemo, kako oseba nasproti nas razmišlja, vidi družino, na primer. Si naš (bodoči) življenjski partner sploh želi otrok? Si tega ne želi? Koliko potomcev si želi? Kakšno vzgojo preferira?

Zelo hitro se lahko zgodi, da si, v primeru, ko se na začetku zveze ne pogovorimo o željah glede ustvarjanja družine, eden od partnerjev v zvezi želi otrok, drugi pa ne. In kaj to pomeni? V veliki večini - konec odnosa.

6. Kaj pa poroka?

Zelo pomembna tema, ki jo je potrebno obdelati na začetku odnosa je tudi poroka. Si oba želita zvezo tudi zakonsko skleniti? Na kakšen način si želita poroko obeležiti? Cerkveno ali zgolj civilno?

7. In odnos.

Kakšen odnos si želita imeti s partnerjem? Danes je mogoče in sprejemljivo marsikaj, zato je nujna definicija vsakega partnerskega odnosa.

8. (Raz)delitev dela.

Velikokrat se zgodi, da mora ženska ob rojstvu otroka prositi partnerja za pomoč pri skrbi za otroka, v resnici pa gre pri tem za nekaj, kar se tiče obeh. Tako je tudi razdelitev dela in opravil v odnosu potrebno jasno skomunicirati.

9. Finance.

Finance so ena tistih stvari, o katerih res moramo spregovoriti. Velikokrat bi kdo dejal, da gre za perečo temo, kateri se je bolje izmuzniti, pa je v resnici ravno zato zelo smotrno, da se o njej pogovarjamo.

"Kako vidiva stvari?", "Kje si v prihodnosti želiva živeti?", "Želiva imeti skupne finance?", "Želiva delati oba ali bo eden delal, drugi pa bo doma?" Vse to so vprašanja, ki jih je pomembno zastaviti, ko se pogovarjamo o pravilih igre znotraj odnosa z ljubo osebo.

10. Kaj je nezvestoba?

Tehtno je, da se v odnosu pogovorimo, kaj vam in vašemu partnerju predstavlja zvestoba oz. nezvestoba. Vprašanje se glasi: Kdaj se počutimo prevarano in kdaj se naš partner počuti prevaranega, izdanega?

Meje v odnosu je potrebno definirati in se o njih pogovoriti. Takoj, ko se s partnerjem o tem pogovorimo, vzpostavimo skupne meje. Vsak odnos ima "svoje meje" oz. zakonitosti, po katerih dve osebi žitiva. Slednje je pomembno, ne glede na to, kaj pravi okolica. Dogovorjene meje nam namreč dajejo občutek varnosti.

Kaj je še pomembno za dobre odnose - tako partnerske kot tudi tiste v službi, prijateljstvu in družini?

Zaupanje. Brez zaupanja se praktično počutimo raztreščeno, osamljeno, sami in niti okej, pravi dr. Veronika Podgoršek. "Zaupanje je ena tistih stvari, ki jih naše telo vedno znova išče," poudarja strokovnjakinja. Če v partnerskem odnosu ni zaupanja, se prebudi ljubosumje. Da skupaj pridemo do zaupanja pa sta izjemno pomembna kakovostno delo in zanesljivost.

Spoštovanje. Kaj spoštovanje sploh je? Vprašajte se in to povejte tudi drugim. Spoštovanje si je potrebno zgraditi in ga pridobiti. Za spoštovanje je potrebno nekaj narediti. Spoštovanje ni samoumevno. 

Meje. V vseh odnosih so izjemno važne meje. Postavimo meje samim sebi! Vprašajmo se: Kje je moja meja? Česa si želim in česa ne? Kaj dovoljujem in česa ne?

"V vsakem primeru in vsak trenutek pa si moramo dovoliti ljubiti in biti ljubljeni. Sr(e)čno," sklene svoje predavanje dr. Veronika Podgoršek.

Celotno predavanje si lahko ogledate TUKAJ:

Fotografija: profimedia